Please assign a menu to the primary menu location under menu

VN Francuske – Paul Ricard

Zvanično ime: FORMULA 1 EMIRATES GRAND PRIX DE FRANCE 2022

Lokacija: Circuit Paul Ricard, Le Castellet, Francuska

Datum: 22.-24. jul 2022.

Broj krugova:     53

Dužina staze:     5.842 km

Dužina trke:        309.690 km

Broj trka:             60

Prva trka:             1950.

Najviše pobeda: Michael Schumacher /8/

Ferrari /17/


Super moderna staza pored gradića Le Castellet je možda novo ime za mlađe fanove Formule 1, ali ona zapravo vuče svoje korene u F1 još od ranih 70-ih godina kada je vožena prva od četrnaest trka na ovoj pisti.
Staza je sagrađena za manje od godinu dana, a vozači Jean-Pierre Beltoise i Henri Pescarolo su bili stručni konsultanti u utvrđivanju konfiguracije. Nazvana po svom sponzoru, Staza Paul Ricard je otvorena u aprilu 1970, godinu dana pre održavanja svoje prve F1 trke na kojoj je pobedio Jackie Stewart.
Paul Ricard se ispostavio kao veoma uspešno mesto za francuske vozače, pošto je Rene Arnoux pobedio 1982, dok je Alain Prost odneo četiri pobede, uključujući i onu 1990. godine kada je trka Formule 1 poslednji put vožena na ovoj stazi.

Start VN Francuske 1990.
Jackie Stewart predvodi karavan – 1971. godina

 

 

 

 

 

 

 

Staza se već tada smatrala nepogodnom za održavanje F1 trka, pa je domaćinstvo premešteno na stazu Magny-Cours. Početak 21. veka je doneo novi uspešan period za Paul Ricard pod upravom novih vlasnika. Postrojenje je transformisano u visoko tehnološku test stazu. Korišćena je isključivo za testove, a različite konfiguracije staze su bile veoma zanimljive F1 timovima. Staza Paul Riccard je postavila i neke nove standarde na polju bezbednosti, a to je bio i prvi autodrom koji je umesto šljunka pokraj staze, uveo ofarbane asfaltirane površine.

Staza Pol Rikar iz vazduha
Lewis Hamilton na testu 2007. godine

 

 

 

 

 

 

 

Staza je 2007. dobila priznanje FIA zbog bezbednosnih dostignuća, a ponovo je otvorena za javnost 2009. godine kada su sazidane nove tribine. Od tada se na Paul Ricardu redovno održavaju trke nekoliko različitih šampionata.
2016. godine je doneta odluka da se VN Francuske vrati na kalendar Formule 1, i do danas su na i oko staze načinjene velike infrastrukturne promene koje treba da pred vozače postave nove izazove i u isto vreme prirede spektakl za sve gledaoce.

Start VN Francuske 2018.
Start VN Francuske 2018.

VN Francuske se konaćno vratila na kalendar 2018. a pobednik je bio Lewis Hamilton u Mercedesu.
Trka je još jednom odsustvovala sa kalendara 2020. zbog epidemije koronavirusa, ali se godinu dana kasnije nakon dosta natezanja ipak vratila i tada je Max Verstappen zabeležio prvu pobedu za Red Bull na VN Francuske.