Please assign a menu to the primary menu location under menu

VN Majamija

Zvanično ime:  FORMULA 1 CRYPTO.COM MIAMI GRAND PRIX 2024

Lokacija: Miami International Autodrome, Majami, Sjedinjene Američke Države

Datum: 3. – 5. Maj 2024.

Broj krugova:     57

Dužina staze:     5.410 km

Dužina trke:        308.370 km

Broj trka:             3

Prva trka:             2022.

Najviše pobeda: Max Verstappen /2/                                 

Red Bull /2/

Prve priče o održavanju trke u Majamiju su se pojavile još 2018. kada je grad podneo zahtev za dodavanje u kalendar, a plan je bio da se prva trka održi već 2019.

Nije bila tajna da Formula 1 želi da se širi na tlu Amerike i van Ostina, gde se održava VN SAD, a posebno nakon što je sport od Bernija Ecclestona preuzela Američka kompanija Liberty Media.

Hard Rock Cafe stadion i njegova okolina

Nakon komplikacija koje su iznikle oko izgradnje luke PortMiami i ostalih razvojnih planova, čelnici su podneli novi zahtev za održavanje trke u 2021. godini u okolini Hard Rock Cafe stadiona, doma NFL tima Miami Dolphinsa.

Ta lokacija je prihvaćena, ali trka nije uspela da se nađe na listi domaćina za 2021. pošto se Formula 1 u svoj neizvesnosti oko koronavirusa opredelila za trku na ulicama Džede u Saudijskoj Arabiji.

Radovi na stazi u Majamiju – 2021. godina
Radovi na glavnom pravcu

 

 

 

 

 

 

Međutim, datum održavanja u 2022. je potvrđen još pre nego što je Formula 1 potvrdila kalendar, pa će tako ova trka imati svoj debi u Maju 2022.

Staza koja je isplanirana je se zvati Miami International Autodrome, a sa Formulom 1 je potpisan ugovor na deset godina.

Glavni pravac i prve tri krivine u izgradnji
Pogled na glavni pravac sa Hard Rock stadiona

 

 

 

 

 

 

Interesantno je da oblik staze mnoge podseća na glavu krokodila. Trka će se voziti u smeru suprotnom kazaljke na satu, a staza ima devetnaest krivina. U prvom delu staze dominiraju brze i srednje-brze krivine, dok u poslednjem delu ima nekoliko sporijih, gde će mehaničko prijanjanje imati bitnu ulogu. Vredno je istaći da postoje tri velika pravca, tako da možemo očekivati i tri DRS zone i dosta akcije.

Staza je međutim dosta kritikovana kada je karavan došao na prvu trku, Neki vozači su se žalili na zaštitne zidove i bezbednost, a bilo je i dosta problema sa asfaltom, koji se raspadao u nekoliko krivina, što je ostavljalo vozačima samo jednu liniju kojom može da se prolazi kroz krivine.
Prvi pobednik trke u Majamiju je bio Max Verstappen u Red Bullu.