Please assign a menu to the primary menu location under menu

eSports

Robbie Van obezbedio titulu trku pre kraja Baalkan F1 eSports Lige

Vozač McLarena je iskoristio incident svog najvećeg rivala MoonFalla i ostvario pobedu, koja mu je obezbedila prvo mesto

Pre ove trke, matija_24, koji je vozio za Ferrari i do prošle trke vodio u šampionatu, je odlučio da se povuče iz lige. To je ostavilo Robbie Van-a iz McLarena i njegovog rođenog brata MoonFalla u Haasu u direktnoj borbi za šampionsku titulu, a razlika između njih je bila svega 6 bodova.

Upravo njih dvojica su vodili glavnu reč u kvalifikacijama. MoonFall je držao prvu poziciju od samog početka sa 1m32.895s, a Robbie Van je tri minuta pre kraja uspeo da preuzme lidersku poziciju sa svega desetinkom prednosti.

Vozač Haasa je u samom finišu imao priliku da vrati prvo mesto, ali je napravio grešku na kraju kruga i ostao je na drugoj poziciji. Oni su ujedno bili jedni koji su vozili ispod 1m33s, a iza se isto vodila velika borba. Dimitrije je bio treći u drugom McLarenu, samo šest stotinki ispred Marka u Ferrariju, koji je preuzeo Matijino mesto, dok je Igor u Racing Pointu bio peti.

Treba napomenuti da je Dimitrije tokom kvalifikacija dobio kaznu od pet mesta na startu, tako da je u finalnom poretku bio osmi.

Robbie Van je odlično startovao trku dok se MoonFall našao pod pritiskom Marka, ali je nekako uspeo da se odbrani. Iza njih je Dimitrije napredovao do petog mesta, a došlo je i do manjeg kontakta njega i Undertakera koji je bio iza, srećom bez posledica.

Već sredinom prvog kruga, MoonFall je uhvatio priključak za Robbie Vanom i obišao ga na kraju drugog zadnjeg pravca.

U trećem krugu smo videli izlazak vozila bezbednosti na stazu nakon što je Borna imao incident u Renaultu. To je iskoristilo nekoliko vozača iz prvih deset da promeni gume, a jedini koji nisu išli u boks iz vodeće grupe su bili MoonFall, Marko, Igor i Dimitrije. Svi koji su odradili pit-stop su prešli na srednje-tvrde gume, a Robbie Van i Undertaker, koji si bili drugi i peti su pali na četrnaesto i petnaesto mesto.

Trka je nastavljena u petom krugu bez promena na čelnim pozicijama. Pred kraj prvog kruga nakon restarta je viđen incident kada je Igor Scorp u duelu sa Dimitrijem dotakao zid i oštetio bolid, zbog čega je prinudno morao u boks i pao je na samo začelje.

Već u sledećem krugu je Dimitrije napao Marka za drugo mesto nakon što je vozač Ferrarija otišao preširoko u ukosnici na izlasku na zadnji pravac. Vozač McLarena je prošao na drugo mesto, ali je njihov duel omogućio MoonFallu da pobegne na tri sekunde prednosti.

U 8. krugu je gume promenio i Dimitrije i pao je na šesnaesto mesto, dok su za to vreme Robbie Van i Undertaker napredovali čak do sedmog i osmog mesta.

Marko je u devetom krugu izgubio poziciju i od Darrian Alfyja u Alfa Romeu, a njemu su najveći problem predstavljale meke gume sa starta, koje su se znatno potrošile nakon desetak krugova.

U 10. krugu i tese1ecta obilazi Marka, a samo par trenutaka nakon toga MoonFall, koji je imao veliku prednost, izleće, udara u zid, završava trku i tako otvara put Robbie Vanu čist put ka tituli.

Zbog tog incidenta je na kratko na snazi bio period pod virtualnim vozilom bezbednosti

Marko je konačno promenio gume u 12. krugu i vratio se iza Igora na trinaesto mesto, a krug kasnije, nakon svih promena, Robbie Van prolazi na drugo mesto nakon obilaženja tese1ecte. U tim trenucima je vodio Darrian Alfy, koji je bio na srednje-tvrdoj komponenti na kojoj je i započeo trku, a pored njega u boksu nisu bili još tese1ecta, llopik i hbalent, koji su bili u plasmanu iza Robbie Vana.

U 18. krugu su te gume polako počele da popuštaju. Prvo je hbalent počeo da gubi pozicije, a onda je Darrian Alfy proklizao u jednom trenutku i izgubio prvu poziciju od Robbie Vana.

Vozač Alfe je odmah nakon toga otišao u boks i vratio se na stazu sa mekim gumama.

Do 19. kruga su svi promenili gume pa smo na čelu imali 1-2 za McLaren, koji je predvodio Robbie Vana ispred Igora i Marka.

Robbie Van je u 20. krugu još jednom otišao u boks, prešao na meke gume i vratio se na četvrto mesto, a isti potez je malo nakon njega povikao i Igor, koji je bio deveti posle svoj pit-stopa.

U 22. krugu gume menja i Dimitrije, pa je prvu poziciju preuze Marko ispred Robbie Vana, koji je obišao Undertakera. Međutim, Ferrarijev vozač na čelu je imao i kaznu od tri sekunde, pa Robbie Van nije imao preterane potrebe da napada. Ipak, dva kruga pre kraja ih je sustigao i trećeplasirani Undertaker i četvrtoplasirani Darian Alfy.

Borba se rasplamsala u poslednjim krugovima, a Robbie Van je ključni manevar napravio u pretposlednjem krugu i šampionski preuzeo prvo mesto. U poslednjem krugu je viđena prava ludnica u borbi za ostale pozicije na podijumu. Marko, Undertaker, Darrian i Dimitrije su bili u žestokom duelu. Viđeno je nekoliko promena u pozicijama samo u drugoj polovini poslednjeg kruga, a na kraju je Darrianu pripalo drugo mesto, dok je Undertaker bio treći. Dimitrije je zbog kasni pao tek na osmo mesto, pa je četvrto mesto nasledio llopik ispred Igora i hbalenta. Marko je takođe imao kazne, zbog kojih je bio sedmi, dok su iza Dimitrija poslednje bodove pokupili tese1ecta i Leonidas.

Poslednja trka sezone u prvom rangu je na programu sledećeg ponedeljka i zatvara se kao nekada u Formuli 1 na stazi Suzuka u Japanu.

Snimak trke iz Abu Dabija možete pogledati na linku ispod.

Od sada možete nas pratiti i na INSTAGRAMU. Vesti kao i ostale novosti možete pratiti i preko našeg Viber Public Chata klikom OVDE kao i našem forumu. Takođe zapratite i našu Facebook stranicu i Twitter nalog kao i da svoj komentar o ovoj temi sada možete ostaviti na dnu ove stranice.

Leave a Reply