Please assign a menu to the primary menu location under menu

VN Velike Britanije

Zvanično ime: FORMULA 1 ARAMCO BRITISH GRAND PRIX 2023

Lokacija: Silverstone Circuit, Northemptonšir, Engleska

Datum: 7.-9. jul 2023.

Broj krugova:     52

Dužina staze:     5.891 km

Dužina trke:        306.198 km

Broj trka:             73

Prva trka:             1950.

Najviše pobeda: Lewis Hamilton /8/

Ferrari /16/

Staza na kojoj je sve počelo. Jedna od svega 3 staze koja se vozi od samog početka i staza koju većina vozača obožava. U poslednjih nekoliko godina Silverstone je bio na listi za odstrel, trebao je biti zamenjen u kalendaru F1, ali napori koje su uložili čelni ljudi staze kao i sama tradicija sačuvale su joj mesto u šampionatu F1 na još neko vreme.

Jedna od najčuvenijih svetskih autodroma je britanski  SilverstounAutodrom Silverstoun prešao je dug put od vojnog aerodroma, pa do trkačke staze. Danas je staza o kojoj se mogu pisati tomovi knjiga. Prvi Gran Pri je održan 13. maja 1950. godine, a pobedio je Đuzepe Farina u Alfa Romeu.

James Hunt
James Hunt tokom VN Velike Britanije 1976
Nino Farina
Nino Farina pobeđuje na prvoj trci 1950. godine

Osim redovnog održavanje piste, tokom 60-tih godina pista je malo promenila svoje lice. Promene koje su nastale primile su simpatije Hila, Brabhama, Klarka i Stjuarta. Stjuart je, upravo, na Silverstonu osvojio svoj drugi GP Velike Britanije na putu do svoje druge titule svetskog šampiona. Tih godina su renovirane garaže u pit-lane-u, a svedoci F1 prisećaju se dolaska nove mlade zvezde, a ime mu je Hant.

Silverstoun je pretrpeo nove promene 1991. i 1994. zbog nesrećnih slučajeva iste godine u Imoli, ali uprkos promenama “engleski trkački hram” zadržao je epitet jedne od najbržih staza u F1 kalendaru.

VN elike Britanije 2005.
Izlazak na Hangar pravac,  2010. godina

 

 

 

 

 

 

 

U novom milenijumu Britancima je zasijala jedna nova zvezda, Luis Hamilton, koji je bio pobednik VN Velike Britanije 2008. u svom McLarenu.

On je između 2014. i 2020. ostvario još šest pobeda i tako postao apsolutni rekorder po broju pobeda ispred Jima Clarka i Alaina Prosta, koji imaju po pet pobeda. Posebno upečatljiva je bila ona iz 2020. kada mu je u prvoj polovini poslednjeg kruga pukla guma, ali je ipak nekako uspeo da se domogne cilja i pobedi pre nego što su ga rivali sustigli.

VN Velike Britanije 2020.
VN Velike Britanije 2020.

Staza Silverston je usled izbijanja pandemije korinavirusa 2020. i poteškoća da se organizuje šampionat Formule 1, bila domaćin čak dve trke te godine. Jedna je imala standardni naziv Velika Nagrada Velike Britanije, dok je druga nosila ime Velika Nagrada “70. godišnjice Formule 1” u čast proslave 70. godina od nastanka šampionata.

U 2021. je objavljeno da će Velika Nagrada Velike Britanije biti prva trka na kojoj će se testirati novi format trkačkog vikenda, koji uključuje kvalifikacionu sesiju koja se vozi petkom i potom sprint trku (kvalifikacije) od 100km u subotu, gde konačni plasman iz te trke formira startni poredak za nedeljnu trku.