VN Monaka

Zvanično ime: FORMULA 1 GRAND PRIX DE MONACO 2022

Lokacija: Circuit de Monaco, Monte Karlo, Monako

Datum: 27.-29. maj 2022.

Broj krugova:     78

Dužina staze:     3.337 km

Dužina trke:        260.286 km

Broj trka:             68

Prva trka:             1950.

Najviše pobeda: Ayrton Senna /6/

McLaren /15/


Jedna od najstarijih staza u kalendaru, najbolja staza na svetu koja se vozi na ulicama grada, staza koja ima najmanje preticanja i jedna od svega dve staze na kojoj se F1 vozi od samog osnivanja. Trka ulicama Monaka je nešto posebno za svakog vozača, za svaki tim i svakog gledaoca F1.

Pripreme za VN Monaka 1950. godine

Najuža staza, ali takodje i najzahtevnija, razdvaja obične vozače od onih vanserijskih. Mesta za greške nema, jer i majmanja greška će vas koštati udaranja u zid, a samim tim i kraj trkačkog vikenda. Aerodinamika vam na ovoj stazi neće biti od prevelike koristi jer se staza sastoji od super sporih krivina i džombastih ulica, pa se za ovu trku bolidi podešavaju na navjveću moguću visinu.

Graham Hill
Graham Hill u Monaku 1965. godine
Čuveni duel Senna – Mansell – 1992. godina

 

 

 

 

 

 

Na stazi na kojoj ne postoji idealno mesto za preticanje, kvalifikacije su 90% pobede. Od 67 trka koliko je do sada održano viđen je čak 41 različiti pobednbik. Staza je izazov i za vozače, ali i za bolide, jer se u toku jedne trke stepen prenosa se promeni i nekoliko hiljada puta. Sama staza se jako malo promenila od originalnog izgleda, ali je sigurnost vozača prešla na znatno viši nivo posle 1955. godine kada je legendarni Alberto Ascari završio u luci pored staze.

Nouvelle šikana na izlasku iz tunela
Grand Hotel ukosnica

 

 

 

 

 

 

 

Koliko je teško preticati na ulicama Monaka najbolje će vam reći David Coultard koji je 2001. godine u svom McLarenu pratio Enrike Bernoldija u tada krajnje ne konkurentnom Arrowsu više od pola trke. Trke u Monaku u često dosadne i ne zanimljive jer mesta za preticanje nema, pa su pozicije koje vozač ostvari u prvom krugu često na toj poziciji i završe trku.

Trka je redovna na kalendaru od 1955. a jedni put do sada nije vožena 2020. zbog globalne pandemije koronavirusa.

Pogled na luku sa tribina u krivini Tabac

Najuspešniji tim u Monaku je McLaren sa 15 pobeda, a iza njega se nalaze Ferrari sa 9, Lotus sa 7  i Red Bull sa 6 pobeda.

Od vozača, najviše puta pehar prvoplasiranom vozaču otišao je u ruke legende Ayrtona Senne, čak 6. Sennine pobede u Kneževini imaju posebnu težinu ako se zna da je Brazilac 5 od tih 6 pobeda ostvario uzastopno (od 1989. do 1993.). Schumacher deli 2. mesto sa Grahamom Hillom sa po 5, do ke je na 3. mestu “profesor” Alan Prost sa 4 pobede.