Please assign a menu to the primary menu location under menu

VN Mađarske

Zvanično ime: FORMULA 1 QATAR AIRWAYS MAGYAR NAGYDÍJ 2023

Lokacija: Hungaroring, Mađorod, Mađarska

Datum: 21. – 23. jul 2023.

Broj krugova:     70

Dužina staze:     4.381 km

Dužina trke:        306.630 km

Broj trka:             38

Prva trka:             1986.

Najviše pobeda: Lewis Hamilton /8/

McLaren /11/

Hungaroring se nalazi u Mađarodu, nedaleko od glavnog grada Madjarke Budimpešte. Prvi GP Madjarske je održan 1986. godine i bila je to prva staz F1 koja je održana iza “Gvozdene Zavese”. Bernie Ecclestone je hteo da organizuje GP SSSR-a, ali je na nagovor prijatelja promenio lokaciju i trka je održana u Madjarskoj.

VN Mađarske 2017.
Kvalifikacije za VN Mađarske 2017.

Originalno staza je trebala da bude ulična staza nalik Monacu, ali je vlada odlučila da napravi stazu nedaleko od grada. Izgradnja staze je počela 1. oktobra 1985. godine i trajala je samo 8 meseci, što je najbrže završena staza od svih u kalendaru.

Staza je veoma prljava i za razliku od ostalih staza njena površina se jako brzo prlja čak i u toku kvalifikacija ili trke, što ne ostavlja mnogo mesta za kalkulacije. Još jedna karakteristika staze je to što se sa bilo kog mesta može videti čak i do 80% staze. Preticanje je u suvim uslovima jako teško, ali je uprkos tome ova staza bila poprište mnogih zanimljivih duela i trka tokom godina. Trke kao što su bile 1989. kada je Nelson Piquet sa 12. mesta pobedio sa dramatičnim preticanje Ayrtona Senne, 1997. kada je Damon Hill skoro pobedio u krajnje nekonkurentnom Arrowsu, Alonsova prva pobeda u F1 2009, kao i 2006. Buttonova, ali i strašnog udesa koji je imao Fellipe Massa tokom trke 2009. godine.

Lewis Hamilton
Hamilton, VN Mađarske 2014.
Hungaroring
Pogled na glavni pravac sa jugoistoka

 

 

 

 

 

 

Hungaroring je bio i mesto na kome su dva vozača u istoriji uspeli da osvoje titule svetskog šampiona. Nigel Mansel 1992. i Michael Schumacher 2001. iako je do kraja sezone ostalo još dosta trka, ali takodje i konstruktorska titula je otišla u ruke tima Williams 1996. godine. U istoriji Madjarskog GP-ja samo je jedna trka vožena pod vlažnim uslovima i to 2006. godine, a dovelo je do nekih neočekivanih odustajanja medju kojima su 7-struki šampion Michael Schumacher i vladajući šampion Fernando Alonso, što je otvorilo mogućnoist Jensonu Batonu da dodje do svoje prve GP pobede.

Od kada je došao u Formulu 1, Hungaroring važi za Hamiltonovu stazu. On od svih vozača ima najviše uspeha sa 8 pobeda. Iza su Michael Schumacher sa 4, Senna sa 3, dok su sa po 2 pobede Nelson Piquet, Damon Hill Mikka Hakkinen, Jacques Villneuve, Jenson Button i Sebastian Vettel.

Najuspešniji na ovoj stazi su McLaren sa 11 pobeda, a slede ih Williams i Ferrari sa 7, Mercedes sa 5 i Red Bull sa 2 trijumfa.

Od vozača najviše uspeha je imao Lewis Hamilton sa 8 pobeda. Iza su Michael Schumacher sa 4, Senna sa 3, dok sa po 2 pobede mesto dele Nelson Piquet, Damon Hill Mikka Hakkinen, Jacques Villneuve i Jenson Button.