Please assign a menu to the primary menu location under menu

VN Las Vegasa

Zvanično ime: FORMULA 1 HEINEKEN SILVER LAS VEGAS GRAND PRIX 2024

Lokacija: Las Vegas, Sjedinjene Američke Države

Datum: 21. – 24. Novembar 2024.

Broj krugova:     50

Dužina staze:     6.201 km

Dužina trke:        310.050 km

Broj trka:             3

Prva trka:             1981.

Najviše pobeda: Jones, Alboreto, Verstappen /1/

Willaims, Tyrrell, Red bull /1/

Las Vegas od 2023. postaje domaćin trkačkog vikenda Formule 1 i treća trka na trka na tlu SAD u jednoj sezoni. Međutim, ovo nije prvi put da će se Formula 1 voziti u “Gradu Greha”.

Las Vegas
Pogled sa hotela “Belađo” na Las Vegas “Strip” i Hotel “Pariz”

Originalna trka se zvala Velika Nagrade Cezarove Palate u čast čuvenog hotela pokraj kog se trka održavala.

Planovi za održavanje su postojali krajem 70-ih, a izlazak trke u Votkins Glenu sa kalendara 1980. je ubrzao realizaciju projekta u Las Vegasu i naterao Bernie Ecclestone-a i ostale da ulože velike napore kako bi sve bilo spremno na vreme.

Trka u Vegasu je zatvorila šampionat 1981., dok je ona u Long Biču, svega 500 kilometara od Las Vegasa, otvorila sledeći. Ono što je odmah bilo jasno je da trka u Las Vegasu nije bila popularna među vozačima, najviše zbog potpuno ravnog terena, ali i nekoliko veoma sličnih krivina. Mnogi su ovu stazu opisali kao jednu od najgorih koja se ikada našla u kalendaru Formule 1.

Las Vegas 1981
Izgled originalne staze sa početka 80-ih

Staza je bila privremena i napravljena je parkingu hotela Cezarova Palata. Bila je dovoljno široka za preticanje, bilo je puno prostora pokraj sam staze, koji je bio prekriven peskom, dok je podloga bila glatka kao staklo. Trka se vozila u smeru suprotno kretanju kazaljke na satu i to je pravilo veliki napor na vratove vozača.

Napor je bio toliki da je Nelson Piquet nakon završetka na petom mestu 1981. i osvajanja svoje prve titule, morao da odmori petnaest minuta kako bi se oporavio od vrućine i iscrpljenosti.

VN Cezarove Palate
Start prve Velike Nagrade “Cezarove Palate” 1981.

Naredne godine je trka vožena po velikoj vrućini i još jednom nije priredila dobar spektakl. Pobedio je Michele Alboreto, a Formula 1 je nakon toga odlučila da se ne vraća u Las Vegas, posebno što je posećenost trka bila mala, dok je i hotel Cezarova Palata pretrpeo velike gubitke.

Velika ekspanzija Formule 1 i povećana popularnost na tlu SAD su naveli čelnike da dodaju još trka iz Amerike na kalendar. Pričalo se o više lokacija, a na kraju je pored trke u Ostinu čast da ugosti Formulu 1 prvo dobio Majami 2022., a onda je sredinom iste godine objavljeno da će se od 2023. i Las Vegas naći na kalendaru.

Las Vegas
Detalji sa promocije Formule 1 u Las Vegasu u novembru 2022.

Za potrebe nove trke je isplanirana potpuno nova privremena staza, koja će se većinom voziti po ulicama grada.

Originalno predložena konfiguracija staze je imala 14 krivina, ali je pretrpela malu promenu u septembru 2022. kada je ovalna krivina 6 rekonfigurisana dodavanjem šikane i još jedne oštre krivine ulevo.

Staza je biti duga 6.201km, ima 17 krivina, dok će zadnji pravac na Las Vegas “Stripu” dug čak 1.920m. Kao i na staroj stazi,  vozi se u smeru suprotnom kazaljke na satu, a glavni pravac, ključna prateća infrastruktura i padok su izgrađeni na mestu jednog napuštenog parkinga.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton tokom F1 promocije na ulicama Las Vegasa

Formula 1 je pred kraj 2022. imala promotivnu vožnju na ulicama Vegasa u kojoj su učestvovali Lewis Hamilton, Sergio Perez, George Russell i Alexander Albon.

Prva trka na povratku u Vegas je održana po lokalnom vremenu u subotu 18. novembra 2023. Pobednik je nakon velike borbe sa Leclercom i Perezom bio Max Verstappen u Red Bullu. Pred početak trke i posebno nakon prvog treninga je bilo mnogo kritičara, međutim na samoj trci je viđen trkački spektakl kakav dugo nismo gledali i to je vbila svakako jedna od, ako ne i najbolja trka sezone.