Please assign a menu to the primary menu location under menu

VN Kanade

Zvanično ime: FORMULA 1 PIRELLI GRAND PRIX DU CANADA 2023

Lokacija: Circuit Gilles Villeneuve, Montreal, Kanada

Datum: 16.-18. jun 2023.

Broj krugova:     70

Dužina staze:     4.361 km

Dužina trke:        305.270 km

Broj trka:             52

Prva trka:             1967.

Najviše pobeda: M. Schumacher, Hamilton /7/

Ferrari /14/Staza nazvana po jednom od najvećih Ferrarijevih vozača u istoriji F1, Žila Vilneva, je izgradjena na reci Lowrence, u sastavu grada Montreala, a originalan naziv joj je Notre-Dame Cirtuit. Kako bi odali najbolju moguću počast poginulom Žilu Vilnevu, odlučeno je da od 1982. godine staza nosi njegovo ime.

Jedan od najpoznatijih delova ste je svakako “zid šampiona” na koji su se mnogo bivši i sadašnji šampioni “potpisali” u trci. Šumaher, Vilnev, Hil, Alonso i Baton samo su neka imena koja nisu završila trku zbog “potpisa” na zidu šampiona.

Izlazak na glavni pravac iz krivine 13 i “zid šampiona” sa desne strane

Zaštitne gume koje su postavljene pored staze jako su blizu samoj pisti pa i najmanja greška može dovesti do izletanja i udaranja i gume. Strašniji udes na stazi u skorijem vremenu imao je Poljak, Robert Kubica 2008. u Svom BMW-Sauberu kada je sa preko 250 km/h udario u zaštitni zid i napravio nekoliko pirueta dok se nije zaustavio. Od celog bolida ostao je samo monokog gde se nalazi vozač, ali je Poljak ipak uspeo da se izvuče iz nesreće sa manjim povredama.

Krvina 10 koja vodi na dugačak zadnji pravac
Krivine 1 i 2 iz vazduha

 

 

 

 

 

 

Od 1982. godine VN Kanade nije održana samo 4 puta, 1987. i 2009. i potom 2020. i 2021 zbog koronavirusa. Zvaničnici staze su prvo potpisali ugovor sa nosiocem prava F1 Berniem Eklestonom, u kojem se navodilo da će staza biti u kalendaru F1 do 2014. godine. Kada je došlo vreme za produženje, dobijen je ugovor na deset godina kojim se garantuje da će trka ostati u Montrealu bar do 2024.

Alesi i Schumacher nakon trke 1995. godine
Incident između Trullija, Wurza i Alesija 1998.

 

 

 

 

 

 

Staza nudi dosta mesta za preticanje i jedna je od retkih staza u današnjoj F1 na kojoj kvalifikacije ne moraju da znače mnogo. Tokom godina vidjene su mnoge zanimljive trke i borbe za pozicije. 2007. godine je bila trka u kojoj je mladi Lewis Hamilton ostvario svoju prvu pobedu u F1, ali je heroj trke bio Japanac Takuma Sato, koji je u nekonkurentnoj Hondi uspeo da pretekne na stazi velikane poput, Fernanda Alonsa, Kimi Raikonena i Ralfa Šumahera.

Potpuno luda trka je viđena 2011. koja je bila dugo prekinuta zbog kiše i upravo je zbog VN Kanade 2011. uvedeno pravilo da ni jedna trka ne može da traje duže od 4 sata.

Vettel ispred Hamiltona 2019. godine
Alonso i Sato u duelu 2007.

 

 

 

 

 

 

Trka iz 2019. je donela kontroverzu nakon što je Vettelu zbog izrečene kazne od pet sekundi oduzeta pobeda, koja je potpom pripala Hamiltonu. Mnogi se nisu slagali sa olukom sudija, a ova trka bi mogla i da se okarakteriše kao početak kraja Vettela u Ferrariju, pošto se nakon ovog poraza nije potpuno oporavio i pored pobede u Singapuru u kasnijem delu sezone.

Najviše pobeda na stazi Žil Vilnev ima Ferrari 14, dok se iza njega nalaze McLaren sa 13, Williams sa7, Brabham i Mercedes sa 4, te Lotus, Tyrel i Benneton i Red bull sa po 2 pobede.

Što se vozača tiče, Mihael Šumaher i Lewis Hamilton imaju po 7 pobeda, Nelson Pike 3, Ayrton Senna, Sebasian Vettel, Jacky Ickx, Jackie Stewart i Alan Jones imaju po 2 pobede.