Please assign a menu to the primary menu location under menu

VN Japana

Zvanično ime: FORMULA 1 JAPANESE GRAND PRIX 2022

Lokacija: Suzuka Circuit, Mie, Japan

Datum: 22.-24. septembar 2023.

Broj krugova:     54

Dužina staze:     5.807 km

Dužina trke:        307.471 km

Broj trka:             36

Prva trka:             1976.

Najviše pobeda: Michael Schumacher /6/

McLaren /9/


Suzuka, japanska staza koja je tradicionalno ili poslednja ili na samom začelju u kalednaru F1. Mnoge titule su odlučene na ovoj stazi. Od 35 trka koliko je odvoženo na ovoj stazi 12 godina su vidjene direktne borbe za titulu šampiona.

Pogled na krivine 1 i 2 na stazi Suzuka

Prve trke F1 u Japanu održane su davne 1976. i 1977. godine. a poprište im je bilo Fuji Speedway. Medjutim Japan je izgubio GP trke, sve do 1987. godine kada se vratio u šampionat sa novom stazom Suzuka. Tokiom 20 godina održavanja trka F1 na Suzuki, staza je izgradila reputaciju jedne od najzahtevnijih staza u kalendaru. 2007. godine Japanski GP se vratio na Fuji Speedway. Ali pomak na Fudži bio je kratkog veka, jer su se vozile samo dve trke (2007. i 2008.) da bi se 2009. ponovo vratila Suzuka.

 

 

 

 

 

 

Japanski GP trebao je da nastavi da se održava podjednako na obe staze, koje su u posedu dve najveće japanske kompanije automobila, Honde i Toyote. Bilo je špekulacija da bi obe staze trebale biti domaćini F1 2009. godine. Toyota je najavila da više nije zainteresovana za trke F1 na Fuji Speedwayu posle 2010. godine, a kao glavni razlog navedena je globalna ekonomska kriza.

Udes Alonsa na Fudžiju 2007.
Start VN Japana 2019

 

 

 

 

 

 

Udaljena oko 80 km od Nagoje, stazu je dizajnirao holandski arhitekta John Hugenholtz, a staza je bila u posedu Honde, koja ju je koristila kao test stazu. Na svojoj prvoj trci u F1 Suzuka je bila mesto gde se titula odlučivala izmedju Nigela Mansela i Nelsona Piquea 1987. godine. Mansel je svoj Williams – Hondu slupao u kvalifikacijama i nije mogao da startuje u trci što je ostavilo otvorena vrata Piqueu da osvoji titulu svetskog šampiona.

Ayrton Senna i Alain Prost
Ayrton Senna i Alain Prost neposredno nakon svog incidenta na VN Japana 1989.
Incident je viđen i 1990. kada je Senna izbacio Prosta u prvoj krivini i obezbedio titulu

 

 

 

 

 

 

 

Trka je kasnije u više navrata bila poslednja runda šampionata, pa se na njoj često odlučivalo o tituli šampiona sveta. Ljudi najviše pamde udese Senne i Prosta kojima su se odlučivali šampioni 1989. 1990., kao i dueli Michaela Schumachera i Mike Hakinena krajem prethodnog milenijuma.

Kamui Kobayashi je za sada jedini vozač iz Japana koji se penjao na pobedničko postolje (2012.) u svojoj domovini

Nažalost, ova staza će u modernoj istoriji ostati upamćena i po tragičnom udesu Julesa Bianchija koji je na trci 2014. po kišnom vremenu izleteo sa staze i udario u kamion koji je uklanjao Sauber koji je prethodno izleteo na istom mestu. Bianchi je nakon više meseci provedenih u komi, preminuo pošto su njegove povrede glave bile previše ozbiljne.