Please assign a menu to the primary menu location under menu

VN Azerbejdžana

Zvanično ime: FORMULA 1 AZERBAIJAN GRAND PRIX 2022

Lokacija: Baku Street Circuit, Baku, Azerbejdžan

Datum: 28.-30. april 2023.

Broj krugova:     51

Dužina staze:     6.003 km

Dužina trke:        306.049 km

Broj trka:             6

Prva trka:             2017.

Najviše pobeda: Perez /2/

Red Bull /4/


Projekat održavanja F1 trke u Azerbejdžanu je započet pod nazivom VN Evrope koja do 2017. tri godine za redom nije bila na kalendaru F1.

Konfiguraciju staze koja je duga šest kilometara i koja se vozi u smeru suprotnom kazaljke na satu je dizajnirao Herman Tilke. Startna linija će biti uporedo sa Azadliq Trgom. Staza potom pravi petlju oko zgrade vlade i potom skreće na zapad prema Maiden Tornju. Na ovom mestu je planirano da staza ima blagi uspon nakon šega će praviti obilazak oko Starog grada. Posle ove sekcije sledi pravac od 2.2km duž Neftchilar Avennije i povratak na ciljnu liniju.

Ovo je najbrža ulična staza na svetu, a ima i drugi po dužini pravac na kalendaru, odmah nakon staze Spa Francorchamps. Krugovi na ovoj stazi u bolidima Formule 1 iznose oko 1m40s.

 

 

 

 

 

 

Prva trka na ulicama Bakua održana je 19. juna 2016. a pobedu je odneo Nico Rosberg u Mercedesu ispred Vettela u Ferrariju i Pereza u Force Indiji.

Već naredne godine, VN Evrope ponovo nestaje sa kalendara, ali staza u Azerbejdžanu ostaje kao jedna od trka. Od tog momenta događaj nosi naziv Velika Nagrada Azerbejdžana, a kao prvi pobednik trke pod tim imenom ostaće upisan Daniel Ricciardo u Red Bullu.

Daniel Ricciardo i Max Verstappen
Udes Ricciarda i Verstappena na kraju glavnog pravca na VN Azerbejdžana 2018.

U naredne dve sezone je slavio Mercedes (Hamilton i Bottas po jednom), a popularnost trke je polako počela da raste među fanovima, pošto je nekoliko godina zaredom viđeno dosta akcije i preokreta.

Kao i veliki broj drugih lokacija, Baku nije bio u mogućnosti da organizuje trku u 2020. zbog situacije sa korona virusom, a na povratku 2021. je viđena još jedna izuzetno zanimljiva trka u kojoj je Perez na kraju doneo drugu pobedu za Red Bull a ulicama Bakua.