Horner želi da Pirelli vrati prošlogodišnju specifikaciju guma

User avatar
rajs41
Admin
Posts: 4242
Joined: 16 Feb 2017, 21:53
Contact:
Image
Šef Red Bulla pozvao je italijanskog dobavljača da vrati staru verziju peneumatika kako bi trkanje bilo zanimljivije.

Christian Horner kazao je da nova verzija guma više odgovara Merecdesu nego ostalim timova, koji se dosta muče da nateraju ove pneumatike da rade na pravi način. Javno, najviše prašine po ovom pitanju napravio je Haas, ali vodeći čovek Red Bull izjavio je da je isti slučaj i sa ostalim timovima osim Mercedesa.
“Ove gume su dosta tanje i drugačijeg profila u odnosu na prošlogodišnje.” kazao je Horner za Sky Sports. “To u teoriji uzima dosta energije i puno je teže da ove gume naterateda rade kao i da ih zagrejete na pravi način. Merecdes je prošle godine, kada su ove gume bile uvedene pobedio na sve tri trke. Najbolja stvar bila bi da se vrati stara specifikacija. Zbog toga bi devet timova bilo srećno i samo jedan koji se ne bi složio sa tim. Mislim da je ovoga puta glavni interest trebao da bude Formula 1.”
User avatar
fap
Posts: 3527
Joined: 19 Feb 2017, 21:31
Pa nije samo Merci i Mclaren nije bas za povratak na stare gume a kazu da ima jos timova koji se dvoume.
Ovi iz Rba pre kukali na Reno a sad im smeta Pirelli.
Interesantni ljudi svake godine njima neko smeta .E jbg ostace te bez Verstapena.To je muka.
User avatar
rajs41
Admin
Posts: 4242
Joined: 16 Feb 2017, 21:53
Contact:
Pirelli: Niko od timova nije podneo zahtev za promenu specifikacije pneumatika
Image
Već neko vreme određen broj timova žalio se na trenutni dizajn ovogodišnjih guma.

Ove sezone Pirelli je spremio drugačiju vrstu pneumatika, koje su prošle godine testirane na trkama u Španiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji. To je urađeno sa namerom kako bi se sprečilo pregrevanje samih pneumatika i pojavu plikova. Sa druge strane, izgleda da je to timovima dalo velike glavobolje jer se ove gume teško dovode i održavaju na radnoj temperaturi. Zbog toga, veliki broj ekipa, pre svega Haas, javno je zahtevao od Pirellija da vrati stari dizajn pneumatika, a šef Red Bulla Christian Horner složio se sa tim i dodao da samo tako oni mogu da zaustave Mercedes.
Sa druge strane šef Pirellija Mario Isola kazao je da niko od timova još nije podneo zvaničan zahtev.
“Veoma je jasan način kako možete da promenite specifikaciju guma u sezoni.” kazao je Isola za Autosport. “Za sada nisam dobio nijedan zvaničan zahtev. Ako dobijemo zahtev sigurno ćemo ga razmotriti. Onda, moramo da detaljno razmotrimo možemo li da promenimo konstrukciju komponenti kao i specifikaciju, ali pre svega iz sugurnosnoh razloga. Moram da budem iskren, ako napišemo zahtev FIA-i ja ne bih znao šta tačno da obrazložim, jer ako nije ugrožena sigurnost onda je taj zahtev besmislen. Timovi su dužni da dizajniraju bolid, na koji način žele da generišu prijanjanje i dizajniraju vešanje, to je njihov posao.”
User avatar
rajs41
Admin
Posts: 4242
Joined: 16 Feb 2017, 21:53
Contact:
Timovi, FIA i Pirelli zakazali sastanak o mogućem vraćanju na dizajn guma iz 2018.
Image
Svi timovi osim Mercedesa žele da se u šampionat vrate pneumatici iz prošle sezone.

Kako je ranije poznato, samo je Mercedes uspeo da pronašđe tajnu formulu o radu novih Pirellijevih guma, što je nemački tim stavilo u jako dobru situaciju jer je zabeležio svih osam pobeda u dosadašnjem šapionatu. Zbog toga ostali timovi imali su privatne sastanke gde su predložili da se varti dizajn guma iz prošle godine.
Naime, Pirelli je zbog problema sa pregrevanjem guma promenio dizajn, pa tako svi osim Merecdesa imaju problem da pronađu operativni prozor za rad pneumatika. Prema pravilima, za ovu promenu potrebno je da se slože 7 do 10 timova kako bi se ona primenila u toku sezone. Ukoliko se ovaj predlog usvoji za vreme VN Austrije, vraćanje starih pneumatika moglo bi da se dogodi krajem leta, odnosno za VN Belgije.
User avatar
fap
Posts: 3527
Joined: 19 Feb 2017, 21:31
Nisam bas siguran ni da je Ferrari za ovu promenu.
Mislim da nema nista od toga.
QLE
Posts: 2
Joined: 25 May 2019, 23:19
Opala im gledanost pa pokusavaju da vrate uzbudjenje iz prosle sezone.
F1 je bas nisko pala sa amerikancima, sve bi ucinili radi profita, cak i da menjaju specifikaciju guma usred sezone.
User avatar
DzonyDLG
Posts: 1953
Joined: 18 May 2017, 00:37
Location: Beograd
Contact:
Nista od promene guma bilo je 5-5 na glasanju, Mercedes, RP, Vilijams, MekLaren i Reno su glasali protiv. Sad i zvanicno RIP sezona. Vidimo se u Februaru.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Image
User avatar
dinca93
Posts: 2392
Joined: 16 Feb 2017, 23:52
DzonyDLG wrote: 28 Jun 2019, 11:49 Nista od promene guma bilo je 5-5 na glasanju, Mercedes, RP, Vilijams, MekLaren i Reno su glasali protiv. Sad i zvanicno RIP sezona. Vidimo se u Februaru.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne mora da znaci. Jeste da se nece vratiti proslogodisnje gume, jer su se timovi slozili da kod ovih ne dolazi do blisterovanja, ali je moguce da pireli promeni gume u smislu da promeni smesu od kojih se sastoje kako bi prosirio njihov operativni prozor, ali uz zadrzavanje postojece debljine gazeceg sloja.
Life is measured in achievements, not in years alone. -Bruce McLaren
If you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver. Ayrton Senna
User avatar
rajs41
Admin
Posts: 4242
Joined: 16 Feb 2017, 21:53
Contact:
F1 timovi odbili predlog da se vrate gume iz prošle sezone
Image
Juče su svih 10 timova glasalo o predlogu da se vrati dizajn pneumatika iz 2018.

Pošto se većina timova već određeno vreme žalila da su ovogodišnje Pirellijeve gume teže dovode na operativni rad, juče su svi timovi zajedno sa FIA-om i dobavljačem guma imali sasatanak o vraćanju dizajna pneumatika iz 2018. Pirelli je u svom obraćanju izjavio da vraćanje starih penumatika loša ideja, jer su nove gume mnogo bolje pre svega iz sigurnosnih razloga, manje se pregrevaju i nemaju problem sa pojavljivanjem plikova.
Prema pravilima da bi se ova promena dogodila, potrebano je da se 7 od 10 timova slože, pa je tako posle glasanja rezultat bio 5:5. Za promenu pneumatika za u bili Red Bull, Ferrari, Toro Rosso, Haas i Alfa Romeo, dok su ruku protiv podigli Mercedes, McLaren, Williams, Renault i Racing Point.
Post Reply