Neman iz Maranella

Sve iz istorije najbržeg cirkusa
User avatar
Centurion
Posts: 2145
Joined: 17 Feb 2017, 12:02

Neman iz Maranella

Post by Centurion » 18 Feb 2018, 23:42

Image

Bio je i ostao samo nada

Odlučio sam da prije prologa, dodam jedan dio, kako bih pokušao da objasnim ovaj tekst. Koliko god sam se trudio da nađem pozitivne komentare i tekstove o ovom Ferrarijevom modelu, nalazio sam samo negativna i oprečna mišljenja. U duhu toga, pokušao sam stvari maksimalno uljepšati, ali to je teško bez konkretnih argumenata. Bajke u nekom realnom okruženju, njih ni sam ne volim.

F1 86 bio je jedan od najsavremenijih bolida te sezone, negdje pri kraju slavne turbo ere. U njegovoj finalnoj proizvodnji korišteni su egzotični i tada najmoderniji materijali: ugljenična vlakna i kevlar. Koliko god egzotičan bio, nije opravdao očekivanja. Lično, smatram da je bio samo zamorac u jednoj velikoj političkoj igri, igri velikih i opasnih igrača.

Prolog

Producent i odgovorni urednik, tada jedno od najpoznatijih F1 imena, Harvey Postlethwaite, bio je na vrhuncu svog radnog zamaha. Takođe, bitan šraf kompletne operacije bijaše tada i Mauro Forghieri, "Engine man", kako su ga zvali.
Iako je 86 bio izbrušen u srcu Ferrarijevog pogona, u njihovom vazdušnom tunelu, i imao jedan od najmoćnijih biturbo agregata na gridu, nikad nije ostvario svoj puni potencijal. Snaga je otišla u vjetar...
Smatran je kao jedan od dva najbrža te sezone u pravoj liniji, odnosno na idealnoj putanji bez zavoja.
U realnom okruženju, taj je bolid bio pravo mučenje za njegove pilote. Prave manevarske osobine postizao je i donosio samo na stazama mekših performansi, ne toliko zahtjevnim za vožnju, stazama, kako Britanci imaju konkretan izraz, "smood" odlika, gdje je bolid jednostavno samo klizio. Na jačim, tvrđim modelima staza, ovaj auto se patio. To su najbolje na svojoj koži osjećali Alboreto i Johansson.
Ferrari F1/86 zatvorio je određeni turbo ciklus motora sa poprečno postavljenim mjenjačem. Takođe, to je i zadnji turbo sa V od 120 stepeni, zadnji u eri...Opet, još jedno od zadnjih u nizu, zadnja sezona čuvenog Harveya u Maranellu.
Vizuelno, ta neman bila je možda i najljepši bolid grida, i svojim izgledom podsjećao je na jednog od najljepših Ferrarija ikad - 126 C3, iz 1983 godine. Zakamuflirani rol bar i fit, slim tijelo, donosili su zaista lijep i kompaktan konačni izgled. U zbilji, ovaj auto bio je dosta niži i manji od 126. Bio je manji i niži i sa svojim trkačkim odlikama. Zaista... Impresivnu sliku ljepote kvario je u neku ruku pogled odozgo. Bolid nije imao karakterističan oblik onog vremena, takozvani "bottle" oblik.

Image

Nakon osrednje, prosječne 1985. i Alboretovog drugog mjesta u poretku vozača, svi su očekivali više. Robusna 86- ica preuzela je tešku obavezu, i pokazala da ipak nije bila dorasla izazovu. Sem senzacionalne prezentacije na uvodu sezone i uvodnih deklaracija, ipak je bila neka vrsta prelaznog rješenja, dok se čekalo na novu i drugačiju V 90 konfiguraciju.
Možda jedini nesvjestan ovakvog raspleta, sem navijača, bio je Michele Alboreto. U duhu takvog razmišljanja, uvjeren u oporavak Imperije, glatko je odbio ponudu tada moćnog Williamsa. Odbio, i uništio svoju dalju karijeru. Ostao je, pa recimo tako, kvalitetno prosječan vozač...

Za anale, ovo će biti najmoćniji Ferrari u istoriji. Najmoćniji, bar u kvalifikacijama. Njegova mašina, kodnog naziva Typo 032, isporučivala je snagu od 850 Cavalino Rampante. Tokom sezone, ta cifra "Propetih" otišla je do brojke 890. Tokom kvalifikacionih sesija, snaga je rasla do 1.100 ks, i tu je ostala. Sa takvom moći, Ferrari F1/86 na Paul Ricardu dohvatio je 347 km/h. Za današnje pojmove, impresivno.
Nažalost, impresivnu snagu logistički nije mogao podržati loš petostepeni mjenjač. Do samog kraja ostao je Ahilova peta ovog automobila. Sami oblik motora i njegov način implementacije u tijelo bolida nije dopustio formaciju tijela u tzv. tada popularni " Coca Cola" oblik. Od 1987. Ferrari je prešao na uzdužno postavljeni mjenjač. Utoliko je Ferrari aerodinamički bio dosta u zaostatku za prva tri tima grida, koji su imali uže V motore, pa samim tim i idealan oblik tijela bolida.
Sa one estetske, purističke strane, dizajneri su pogodili sa rol barom koji je uklopljen u tijelo bolida, te sa povlačenjem pozicije vozača malo unatrag u odnosu na 1985. Te dvije prednosti konstantno su se kosile sa značajkama koje su jako potencirali talijanski novinari:
- Kako je 86 "skorbutski" bolid, i kako ima nerješivo rasipanje, odnosno disipaciju toplote. Ovo drugo bilo je praktična istina, a ovo prvo, prosudite sami. Stvar slobodnog uvjerenja...

Image


Koliko god se ja trudio naći pozitivne stvari ovog automobila, ovaj put nadjačale su me negativne stvari. Tako je ovaj bolid, po analitičarima turbo ere, možda najgori Ferrari koji je ikad izrulao na stazu. Nijedan pol, pobjeda ili najbrži krug, te četiri druga mjesta Johanssona i jedno drugo Michele Alboreta, samo idu u prilog tim ljudima. Skromno četvrto mjesto u konkurenciji konstruktora 1986. zatvara taj negativni niz... Ipak, ne smijemo biti negativni, pa idemo dalje.

Istorija

Ferrari nikada nije bio revnosan u smislu da odmah odgovori na tehničke revolucije u motosportu. Uvijek su se oslanjali na postepeni razvoj svojih mašina, a to je ponekad znalo da bude dvosjekli mač.
Najbolji, odnosno najgori, primjer do sezone 86. jeste sezona 1980. Talijanski tim je sezonu prije dominirao u obe konkurencije sa fenomenalnim bolidom, da bi te, 80 - te, bili ma dnu poretka konstruktora,mizerni deseti... Razlog, prevelik zaostatak u razvoju samog bolida i nedostatak kontinuiteta. Tako su i njihovi prvenci u turbo agregatima bili jako grubi, spori i nepouzdani. Tehnički nedotjerani i, što je najgore, veoma, veoma nepouzdani. Sve najgore osobine.
Da bi ovaj tekst dobio dubinu, kvalitet, i neophodnu patinu, moramo se vratiti čak tamo u kraj sedamdesetih, da bismo definisali razvojni put Ferrarijevog turba. On je bio možda malo drugačiji od ostalih, onako, talijanski. Znamo da oni svemu vole dodati malo svog, šmeka...

Iako je bio osnovni instrument Ferrarijevog uspjeha sredinom sedamdesetih, moćni, ravni dvanaestak sada postaje osnovni problem Crvenih. Još uvijek moćan i samouvjeren, ali ovaj motor širokih gabarita postao je preglomazan za "Venturi" tunel ispod bolida, jednu od osnova moćnog "efekta tla".

Image

On je bio neophodan za stvaranje uticaja na tlo kod svih bolida učesnika F1 takmičenja. U takvoj korelaciji, bilo je neophodno napraviti drugačiji motor, manjih gabarita, jednako moćan. Činjenica je to, V8 i V6 motori bili su puno prikladniji za bolide sa "graund" učinkom.
Drugi mogući pravac razvoja bio je prisilna indukcija, pionirski rad F1 od strane Renault. Rezultati su, nakon poražavajućih sedamdesetih, počeli da dolaze, nakon prvih par sezona, gdje je Renault uzaludno tražio pouzdanost, napokon su mogli da odahnu... Vidjevši kvalitetne rezultate, i Ferrari je postao pristalica tog puta: turbo puta.
Elem, prateći Renaultove korake, Ferrari je deplasman svog agregata smanjio na 1.5 litara. Kao kod Dina iz 60 - ih, koji se ugrašivao u F1 Sharknose, novi V6 imao je široki V ugao od čitavih 120 stepeni.

Image

Kako bi blok bio dovoljno jak, ti prvi primjerci izliveni su od livenog gvožđa, dok su glave cilimdara rađene od aluminijske legure. Potrebno povećanje od 1.7 bara obezbijedili su dva KKK turbo kompresora. Opet, kako bi preduhitrili strašni turbo lag, u turbo se ubrizgavalo gorivo, kako bi se vrtili tokom kočenja u zavojima. Motor je povezan sa čuvenim transverzalnim Ferrarijem mjenjačem, i pričvršćen direktno za aluminijsku šasiju bolida. Kodne oznake 126 CK, svoj debi taj motor trebao je imati još tokom GP Monce 1980. ali je radi određenih tehničkih problema debi odgođen.
Harvey Postlethwaite stigao je u tim 1982. Prvi njegov rad na šasiji značio je novu šasiju. Stara je zamijenjena saćastom aluminijskom strukturom, tada ultra modernom. Tako je dobio krutost šasije, a nije povećao težinu bolida. Čuveni 126 C2 za 1982. Napredna tehnika, pa je tako nastavljeno i u 1983. Za nekoliko trka je i tada korišten ovaj motor, a Harvey je u međuvremenu radi na monokoku od karbonskih vlakana. Ultra moderno.
Lijepi C3 od karbonski vlakana vladao je F1 planetom čitave 1983, a onda je malo redefinisan i izmijenjen, kako bi bez problema postao C4 za 1984. Opet, bez velikih promjena, sem onih kozmetičke prirode. I tako, prve četiri turbo godine Ferrarija bile su kao četiri godišnja doba - pune uspona i padova. Za 1985. Engine man, Mauro Forghieri, ponovo je smijenjen a na njegovo mjesto postavljen je Ildo Renzetti. On je odbacio željezni blok motora i zamijenio ga alu legurom. Harvey je u dizajnu kreirao novu karbonsku kadu, i tada je rođen 156/85. Motor je bio krhak, a aerodinamika štura i siromašna. Za 1986. tim se opet vratio na željezni bolk motora, a KKK Turbos zamijenio je Garetts.

Image

Fabula

U to vrijeme, CART šampionat, dom Indycar, u usponu je popularnosti. Enzo je znao da će se veliki igrači F1, Bernie i društvo, jako ljutiti, ako on kao opciju najavi odlazak u CART, a dodatni bonus bio je moguće ostvarenje sna i osvajanje legendarnog INDY 500, jedine veće trke čiji trofej Enzo nije imao.
U cilju tog nastojanja, Ferrari u SAD sprema svog predstavnika, Marco Piccininija, šefa tadašnje Ferrarijeve F1 ekipe. Preko njihovog međusobnog dobavljača guma, Good Year, Ferrari je bio povezan sa TrueSports CART timom. Taj tim trebao je pomoći Ferrariju u dizajnu vlastitog vozila, i u cilju toga oni su Ferrariju isporučili svoj March 85G Indycar kao testno vozilo, sa kojim je sem njihovog vozača u Italiji testirao i Michele Alboreto. Mladi britanski inžinjer True Sports tima, Adrien Newey, bio je pozvan da dizajnira novi CART Ferrari, ali je on odbio zarad drugih obaveza prema March... Zadatak je preuzeo Gustav Brunner, austrijski inžinjer.

Gustav Brunner dizajnirao ja tada savremenu šasiju, sastavljenu od mješavine kompozita od aluminijuma i ugljeničnih vlakana. Sve je iznenadilo elegantno, zaobljeno i slim tijelo bolida, dopunjeno neobično velikim i gabaritnim zadnjim krilom, koje je u konačnici ipak smanjeno. Veća površina aero polja bila je pod znakom pitanja radi pravila CART asocijacije.
Najveći izazov, bila je proizvodnja odgovarajućeg motora. CART je podrazumijevao ugradnju i pripremu 2.65 l V8 motora, koji je koristio jedan veliki turbo punjač.
Da napomenem da je Ferrari dotada imao slična iskustvo sa razvojem tvin turbo motora, 2.6 litrenog, za famoznu grupu C2 i njihov model Lancia LC2. Finalni produkt svega bio je čuveni, metanolom pogonjeni, Typo 34.
Motor je imao, za tadašnje pojmove, neobičan izgled. Izduvni kolektori bili su locirani unutar V formacije motora, I dovedeni do masivnog turbo punjača, koji je bio maksmilano stisnut uz mjenjač. Na1.6 bara pritiska (29 psi) sagorijevanje je proizvodilo 690 i 710 konjskih snaga na 12.000 obrtaja.

Image

Šampionat F1 bio je u toku, ali on u tom trenutku nije bio prioritet Ferrarijeve ekipe. Traljavi rezultati i loš 86 bili su samo ulje na vatru talijanskoj ekipi, koja je bila svjesna da, ako vodeći ljudi FISA donesu odluku koja im ne bude išla u prilog, sve ide u nepovrat. Situacija si turbo bila je počela da izmiče kontroli. Troškovi takmičenja i uporedo sa njima snaga motora, počeli su dostizati neslućene visine. Rasprave o povratku na atmosferske motore bile su u toku još od 1985., ali namjera FISA da ograniči broj cilindara motora bila ja razlog neslaganja Ferrarija. FISA je tražila V8 motore, dok je Ferrari insistirao na V12.
Čuveni, za neke, Ferrari 637 bio je i oružje i žrtva zapleta i raspleta ove igre. Sa jedne on, sa druge strane, njegov brat, F1 86. Oba su neslavno prošla u jednoj dekadi.
U takvoj konstalaciji, Ferrari je bio spreman izabrati CART kao legitimnu opciju za nastavak svog rada. Samo Enzo dao je tada izjavu za štampu :
" Vijesti o mogućem povlačenju iz F1 i započinjanje trkanja u SAD su stvarnost već neko vrijeme, i mi istražujemo način formiranja projekta za učešće u Cart series, te samim tim i Indy 500. U slučaju da propisi F1, koji su regulisani Konkord, Pariškim ugovorom, ne budu sačuvana naredne 3 godine, Ferrari će istupiti iz F1."
Javnost je bila u šoku. Svima je odjednom bilo jasno, zašto je F1 86 bio tako zapostavljen u određenim stvarima... Po mnogima, dobro je uopšte vozio.
Kako bilo, Konkord je zvanično potpisan u Maranellu u martu 1987. U svjetlu ugovora, kak obi sa svoje strane pokazao određene smjernice parafa, Jean Marie Balestre nazvao je Enca Ferrarija " The Pope of Formula 1"...

Zaključak

Neka druga vremena su već dolazila, turbo je bio na izlaznim vratima F1 cirkusa. Jedna velika, slavna era bližila se kraju, a njeni protagonisti zauzeće lagano svoja mjesta u riznici istorije trkanja. Već 1987. rigorozno je smanjena potrošnja goriva ovih mašina. Lagano se zatvarao krug, i na scenu su trebali da stupe atmosferski motori, sa V8 konfiguracijom. Pritiskom Ferrarija, otišlo se u pravcu V12 motora. Trubo je otišao put legende, i moćni zvuk turbo agregata postaće u narednim dekadama sinonim F1.

Image

Pokušao sam da za Kolegu Dedpula odradim ovaj tekst, a da on ne bude negativan, siv i beskarakteran. Pokušao sam da ga obojim u crveno, u stilu Scuderie, najveće F1 štale iz Maranella.
F1 86 bio je kraj, a nije mu se dalo da sa svojim bratom 637 bude početak druge. U duhu toga, jedne lijepe nedjeljne večeri, iz topline svog doma, poklanjam vam od srca još jedan tekst o najvećim...
Za Kolegu, kom nedavno obećah...

User avatar
AndrejR
Posts: 626
Joined: 21 Feb 2017, 23:04

Re: Neman iz Maranella

Post by AndrejR » 19 Feb 2018, 03:21

Centurion wrote:
18 Feb 2018, 23:42
Neka druga vremena su već dolazila, turbo je bio na izlaznim vratima F1 cirkusa. Jedna velika, slavna era bližila se kraju, a njeni protagonisti zauzeće lagano svoja mjesta u riznici istorije trkanja. Već 1987. rigorozno je smanjena potrošnja goriva ovih mašina. Lagano se zatvarao krug, i na scenu su trebali da stupe atmosferski motori, sa V8 konfiguracijom. Pritiskom Ferrarija, otišlo se u pravcu V12 motora. Trubo je otišao put legende, i moćni zvuk turbo agregata postaće u narednim dekadama sinonim F1.
Cini mi se da se istorija ponavlja, samo je pitanje cija ce biti poslednja oko pravila.

Hvala za tekst :smajli_sa_pivom: Naucile su se neke stvari koje me sigurno ne bi interesovale da citam kao suve informacije negde po internetu. :)

iceman036
Inženjer
Posts: 2856
Joined: 16 Feb 2017, 22:30
Location: Praha 3

Re: Neman iz Maranella

Post by iceman036 » 19 Feb 2018, 11:47

Iskreno, nisi trebao da ulepsavas nista - tako je bilo kako je ali kada napises tim stilom a la Branko Copic onda i nije steta.

User avatar
fap
Posts: 3527
Joined: 19 Feb 2017, 21:31

Re: Neman iz Maranella

Post by fap » 19 Feb 2018, 15:45

Sve je to lepo al dajte malo vesti iz F1 a ne svako vece cekamo da admini nesto izbace

User avatar
Sejo#95
Posts: 161
Joined: 10 Mar 2017, 22:14
Location: Srbija,Sjenica

Re: Neman iz Maranella

Post by Sejo#95 » 19 Feb 2018, 15:58

Kao da sam odgledao odlican dokumentarac.Svaka cast!!! :smajli_sa_pivom:
Voleo bih kad bi napisao nesto o Lamborghiniju u F1,ako nije problem.
Što možeš sanjati, možeš i ostvariti.Enzo Ferrari.

User avatar
Centurion
Posts: 2145
Joined: 17 Feb 2017, 12:02

Re: Neman iz Maranella

Post by Centurion » 19 Feb 2018, 16:59

fap wrote:
19 Feb 2018, 15:45
Sve je to lepo al dajte malo vesti iz F1 a ne svako vece cekamo da admini nesto izbace
A ti na B92 forum... Pa sačekaš tamo... Nove vesti...
:D

User avatar
fap
Posts: 3527
Joined: 19 Feb 2017, 21:31

Re: Neman iz Maranella

Post by fap » 19 Feb 2018, 17:37

Ne nego je je stvarno bitno da citamo o bolidu koji nije nista osvojio,mislim koja poenta neman iz Marnela,ili isto BMW najaci ali jbg drugi bili uspesniji od nas.Sta reci onda za jedan Mclaren iz 88 ili Mercedes iz 2014 ,15.
Ok tvoje pravo da pises sta hoces ali pre toga bi trebalo valjda da izbacite najnovije vesti pa ako se stigne pisati nesto ovako.Jer ovo je bar bio forum o F1 nekad su ovde bile sve najnovije vesti znaci dodjes otvoris i procitas sve sto se izdesavalo tog dana ,nije bilo potrebe ICI NA DRGE SAJTOVE.Tako bilo nekad sad se se prepricava

User avatar
f-fan
Posts: 363
Joined: 17 Feb 2017, 12:51
Location: Beograd

Re: Neman iz Maranella

Post by f-fan » 19 Feb 2018, 18:25

Niko tebe ne tera da čitaš, zašto uopšte otvaraš temu kada vidiš da nije neka najnovija vest?

Realno vesti se ne izbacuju istog momenta kada se pojave ali to je tako već duže vreme na sajtu/forumu.
"Sebastian Vettel you are the world champion!" - Horner, C. (2010)

User avatar
Deadpool
Posts: 1585
Joined: 17 Feb 2017, 05:53

Re: Neman iz Maranella

Post by Deadpool » 19 Feb 2018, 20:33

Još jedna lekcija za udžbenik.Tek sada sam pročitao tekst do kraja i vidim da sam spomenut.Hvala.Ulepšavanje nije trebalo jer sam i sam bio svedok Ferarijevih izleta na dno liste.Odličan tekst o bolidu koji nije bio odličan ali je imao ulogu u nekim drugim igrama koje na koncu nisu donele Ferariju ništa jer tek će mnogo kasnije,sa drugačijim bolidom i sa drugačijom ekipom crveni ponovo doći na vrh.
Dogodine u Montrealu ;-)

Darko007
Posts: 32
Joined: 08 Dec 2017, 22:24

Re: Neman iz Maranella

Post by Darko007 » 19 Feb 2018, 21:01

je li moguce da nekom ne odgovara da se pisu ovakvi maestralni tekstovi..nebitno o kojem modelu ili timu da se radi uvjek je merak procitati nesto ovakvo

Post Reply