Lamborghini F1 - spajanje nespojivog

Sve iz istorije najbržeg cirkusa
User avatar
Nemanja682
Posts: 100
Joined: 18 Feb 2017, 11:54

Lamborghini F1 - spajanje nespojivog

Post by Nemanja682 » 10 Jan 2019, 19:15

Image

Prolog:

Italija. Mala zemlja prepuna entuzijasta. Zadojena mirisom benzina i spaljenih guma na trkama. Zemlja koja poseduje toliku automobilsku tradiciju da bi se o tome moglo pisati godinama i godinama. Samo kad se pomene Ferari, Alfa Romeo, Maserati, Lamborgini, De Tomaso, Lanča svi odmah znaju odakle dolaze i koliko su slavne.
Kada je reč o F1 svi već sve znaju o legendarnim uspesima Ferarija, Fanđovim titulama sa Maseratijem, dominaciji Alfa Romea, čudnoj i nikada do kraja dokazanoj Lanči D50. Svako ko je želeo da se etablira kao ozbiljan proizvođač sportskih mašina, morao je da se dokaže u najbržem cirkusu. Da odmeri snage sa najvećima i nadigra ih, ako može. Naravno da taj put nije nimalo lak, što je na svojoj koži osetila kompanija Iso koja je sponzorisala tim Frenka Vilijamsa, što ju je na kraju i dovelo do bankrota.
Međutim u tom etabliranom društvu primećuje se nedostatak jednog imena, automobila iz Santa Agate Bolonjeze koji na svom grbu nosi znak borbenog bika. Lamborginija. Marke koja je bila redovan gost svih postera srednjoškolaca, koji su kroz zanosne obline Miure, dramatičnost Countach-a i lepotu Diabla maštali da jednog dana sednu za volan i pokušaju gorepomenutog bika i sami da uhvate za rogove i ukrote. I zaista, Lamborginiju nikada nije nedostajalo obožavaoca i poštovaoca, iako su mu trkački uspesi na marginama svetske scene. Međutim, krajem 80-ih i to se promenilo. A za sve je kriv jedan čovek.

Istorija:

Hiljadu puta je ponovljena priča kako je Feručo Lamborgini odlučio da se oproba u proizvodnji sportskih automobila i da nadmaši svog ljutog rivala Enca Ferarija. Za razliku od brojnih italijanskih kompanija koji su za svoje sportske kreacije uzimali američke V8 motore, Feručo je odlučio da krene težim putem i sam naravi svoj motor. Okupio je odbegle Ferarijeve konstruktore, među kojima su najpoznatiji bili ĐanpaoloDalara i ĐotoBizarini i naredio im sledeće: 12 cilindara, minimum 3500 cm3, minimum 350 KS, a za svaku dodatnu konjsku snagu bili bi posebno plaćeni. Ostalo je istorija; 3500 GT i Miura su se isticali svojim V12 motorom, remek delom ĐotaBizarinija, pravim draguljem. Međutim, trkački potencijal tog motora nikada nije u potpunosti iskorišćen. Za razliku od Enca, koji je proizvodnju putničkih automobila smatrao samo kao dodatan izvor prihoda za trke, Feručo je bio pragmatičniji i odlučio da se Lamborgini neće trkati, već da će sve svoje resurse baciti na proizvodnju serijskih automobila. Da li u tome pogrešio ili ne, ostavićemo istoriji da presudi…

Image
Ferrucio Lamborghini

Image
Lamborghini 3500 GT

Image
Lamborghini Miura

Image
Lamborghini Countach

Iako je fabrika doživela neverovatan rast, 1973 usled naftne krize, kao i otkazanog kontingenta traktora koje je Feručo trebalo da isporuči, rezultovalo je time da se marka Lamborgini nađe na prodaju. Nakon više vlasnika, 1987, Li Jakoka, tada zaposlen u Krajsleru primećuje priliku i kupuje posrnulog giganta želeći od njega da napravi dostojnog rivala Ferariju. A kako to najbolje uraditi? Udariti tamo gde je Ferari najjači, u F1.
Da bi se napravio dobar F1 motor naravno, neophodni su inženjeri. Splet okolnosti je da se baš 1987 Mauro Forgijeri razišao sa Encom Ferarijem. Li Jakoka ga je oberučke prihvatio i naredio da se za 1989 sezonu spremi motor koji će potući Ferari u sopstvenoj igri.

Image
Lee Iaccoca

Image
Mauro Forghieri

Motor je spremljen i imao je, na papiru sasvim zadovoljavajuće karakteristike. Atmosferski 3,5l V12 sa uglom između cilindara od 80 stepeni radi nižeg težišta je isporučivao oko 600 KS. Čim se zavrteo, ostao je upamćen kao motor sa najlepšim zvukom u F1. Zanimljivo je da se pored natpis Lamborgini na motoru iznad nalazio i natpis Chrysler. Motor je bio tu, a sad je trebalo naći bolid koji će ga pokretati. Mali francuski tim Larrousse koji je bio u svojoj trećoj sezoni u F1 je tražio motor za svoje šasije, koje je opet kupovao od Lole. Tako je taj maleni tim izbio u prvi plan kao ekskluzivni partner Lamborginija.

Image
Lamborghini LE3512

Image
Larrousse Lamborghini

Debi je motor imao u prvoj trci sezone na Interlagosu. Motor se pokazao prilično snažnim, ali isto tako i nepouzdanim. PhillipeAlliot je u toj sezoni zabeležio prve poene za svoj tim i to na velikoj nagradi Španije u Herezu, kada je nakon starta sa petog mesta završio kao šesti u trci. Sa druge strane, MikeleAlboreto nikako nije mogao da se sastavi ni sa šasijom ni sa suviše eksplozivnom naravi LE 3512 motora, koji je svu svoju snagu isporučivao u uskom opsegu vrlo visokih obrtaja, te je bio prilično nepredvidiv i težak za vožnju. Uz hroničnu nepouzdanost, nije ni čudo što je tokom cele sezone tim uspeo da skupi samo jedan bod. Pa ipak, i to se moglo smatrati nekakvim uspehom, te je za sezonu 1990 uz Larrousse i posrnuli Lotus, koji više nije imao šta da izgubi, uzeo Lamborginijev motor.

Image
Lotus 102

Ta sezona je ujedno i najbolja i najuspešnija za LE 3512. Iako opet nepouzdan, Aguri Suzuki je uspeo na GP Japana da se dokopa trećeg mestai time donese jedini podijum za Lamborginijevu V12 mašinu. Sa druge strane, Lotus se dosta mučio sa svojim nesrećnim modelom 102 osvojivši svega 3 poena. Već tada je LE 3512 dobio epitet nepouzdanog motora, a Derek Warwrick je rekao da se ta motor „samo dere, a ne ide“.
I pored svih poboljšanja, i povećanja snage na oko 700 KS u sezonama 1991 i 1992 je osvojen samo jedan bod. Tu se izrodila još jedna karakteristika ovog motora, a to je pljuvanje ulja na auspuh, te su usled toga vozači koji su vozili iza bolida pokretanih ovim motorom često završavali uprljani uljem.
Elem, do kraja 1993, Krajsler je bio spreman da ugasi projekat, kada se, makar na kratko pojavilo svetlo na kraju tunela. Naime, Ron Denis je posle mučenja sa slabašnim Fordovim DPF V8 motorima obratio Bobu Lutz-u, tadašnjem predsedniku Krajslera o mogućoj saradnji za sezonu 1994. Bob Lutz je želeo da isproba motor u pobedničkoj šasiji i time spozna stvarni potencijal tog motora. Tako je Meklaren modifikovao svoj MP4/8 preimenovavši ga u MP4/8B i dao na test Airtonu Seni i Miki Hakinenu u Silverstonu. Sudeći po izveštajima, bolid je krug izvezao za 1.4s brže od onog pokretanim Fordovim motorom, a Sena je zahtevao da mu ubace taj motor za zadnje dve trke u Japanu i Australiji, kako bi mogao da se bori za pobede. Međutim, Ron je bio zabrinut zbog pouzdanosti, tim pre što je Hakinenu isti motor eksplodirao nakon samo par krugova, te se odlučio da u te dve trke ponovo koristi provereni Fordov V8 koji je bio za oko 80 KS slabiji od LE 3512. Ironično, Sena je i sa Fordovim motorom pobedio na te dve trke, a Denis se odlučio da za 1994 uzme Pežoove motore zbog boljeg ugovora, čime je sudbina jedinog Lamborginijevog F1 motora zapečaćena.

Image
Ayrton Senna i McLaren MP4/8B

Epilog:
Svi ga smatraju promašajem. Što u neku ruku i jeste. Bio je nepouzdan i težak. Od samog starta su ga pratili maleri. Dosta su mu se i podsmevali. Zvali su ga „psom koji laje a ne ujeda“. Nije uspeo da nadigra Ferari. Pa zašto onda uopšte pisati o njemu? Pa zbog par stvari:
Prvo: u F1 eri od 1989-1994 to je bio jedan od svega 5 V12 motora (uz Ferari, Hondu, Yamahu i Porše). Time mu se mora odati poštovanje.
Drugo: svesno je krenuo na najjače. Iako to nije uspeo, opet se mora odati poštovanje za hrabrost. Malo njih se u F1 usudilo krenuti na Ferari sa sopstvenim V12 motorom.
Treće: kako čovek da ostane ravnodušan kada čuje strašni krešendo prilikom prolaska rasne V12 mašine pored njega. Zvuk od kojeg podilaze žmarci, od kojeg se ježi koža.
I hvala mu na tome.

User avatar
Sejo #95-2
Posts: 318
Joined: 06 Sep 2018, 15:12
Location: Sjenica,Srbija

Re: Lamborghini F1 - spajanje nespojivog

Post by Sejo #95-2 » 10 Jan 2019, 20:00

Lep tekst!
Samo,nebi se slozio da su ga samo koristili pomenuti timovi....bilo ih je mnogo vise.
Veliki sam fan Lamborginija,hvala na tekstu. :smajli_sa_pivom:
"Što možeš sanjati, možeš i ostvariti." Enzo Ferrari

User avatar
fap
Posts: 2923
Joined: 19 Feb 2017, 21:31

Re: Lamborghini F1 - spajanje nespojivog

Post by fap » 10 Jan 2019, 23:29

A ko ih je to jos koristio.Odlican tekst za razliku od nekih koji vise lice na sapùnice.
MIslim da nijedan tim u F1 nije vise koristio njihove motore.

User avatar
Interceptor
Posts: 374
Joined: 01 Oct 2017, 08:41

Re: Lamborghini F1 - spajanje nespojivog

Post by Interceptor » 11 Jan 2019, 09:22

Lep tekst.

User avatar
Nemanja682
Posts: 100
Joined: 18 Feb 2017, 11:54

Re: Lamborghini F1 - spajanje nespojivog

Post by Nemanja682 » 11 Jan 2019, 13:44

Hvala kolege na pohvalama.
Da, njihov motor su koristili još i Minardi, Ližije i Modena f1 koji je u stvari bio kao polufabrički Lamborghini tim, ali nisu imali nikakve rezultate vredne pomena. Tako da ih nisam ni pomenuo jer sam gledao da tekst ne bude previše suvoparan i nabacan činjenicama, već sam mislio da oblikujem više kao priču.

User avatar
Sejo #95-2
Posts: 318
Joined: 06 Sep 2018, 15:12
Location: Sjenica,Srbija

Re: Lamborghini F1 - spajanje nespojivog

Post by Sejo #95-2 » 11 Jan 2019, 14:06

Nemanja682 wrote:
11 Jan 2019, 13:44
Hvala kolege na pohvalama.
Da, njihov motor su koristili još i Minardi, Ližije i Modena f1 koji je u stvari bio kao polufabrički Lamborghini tim, ali nisu imali nikakve rezultate vredne pomena. Tako da ih nisam ni pomenuo jer sam gledao da tekst ne bude previše suvoparan i nabacan činjenicama, već sam mislio da oblikujem više kao priču.
Po meni je vazno pomenuti i te timove jer se time dobija cela slika,ali razumem te...
"Što možeš sanjati, možeš i ostvariti." Enzo Ferrari

User avatar
fap
Posts: 2923
Joined: 19 Feb 2017, 21:31

Re: Lamborghini F1 - spajanje nespojivog

Post by fap » 11 Jan 2019, 16:06

E davno bilo pa.se zaboravilo ko je sve koristio te motore.
Al svakako nisu imali nekih rezultata.

User avatar
DzonyDLG
Posts: 1891
Joined: 18 May 2017, 00:37
Location: Beograd
Contact:

Re: Lamborghini F1 - spajanje nespojivog

Post by DzonyDLG » 13 Jan 2019, 12:21

Odlican tekst, procitah sa uzivanjem, jedino mala zamerka na izostavljanu informacija koji su sve timovi koristili njihov motor. :smajli_sa_pivom:
Image

User avatar
Centurion
Posts: 1907
Joined: 17 Feb 2017, 12:02

Re: Lamborghini F1 - spajanje nespojivog

Post by Centurion » 15 Jan 2019, 00:10

Lijep tekstić.
Pristojno, sažeto, kao žurnalista. Imao sam utisak, da sam otvorio Auto Klub, i pročitao jedan tekst nekog profesionalnog novinara koji prati najbrži sport.
Sena je bio impresioniran snagom motora usrednjem rasponu obrtaja. Tvrdio je da nikad nije vozio tako moćan motor, koji ima tioliko snage, i koji na takav način istu tu snagu prenosi na podlogu.
Tražio je agregat na idućoj trci u svojoj šasiji. Iako postoje drugačije tvrdnje, Pežo je uložio ogromnu svotu novca, dikretno na Rončijeve pohlepne ruke... Zato je Lambo morao biti proglašen nepouzdanim, lošim, i samo bučnim...
Lambo nikad nije postao partner Meklarena,a na vidiku je bila blistava saradnja. Sena je tvrdio kako bi agregat ograničio, i sačuvao od njegove opasne navike, samoizgaranja...
Vjerujem Aertonu, jer je uvijek nastojao da njegov bolid pobijedi. Nije bio kalkulant kao Denis. Znači, veliki tim, veliki proizvođač.

User avatar
Nemanja682
Posts: 100
Joined: 18 Feb 2017, 11:54

Re: Lamborghini F1 - spajanje nespojivog

Post by Nemanja682 » 15 Jan 2019, 21:22

Hvala kolega Centurione na pohvalama, kao i ostalima kojima se svideo moj tekst. Potrudiću se da spremim još neki i da svaki naredni bude bolji od prethodnog. :smajli_sa_pivom:

Post Reply