Francois Cevert

Post Reply
User avatar
kimijevština
Posts: 408
Joined: 19 Feb 2017, 16:13

Francois Cevert

Post by kimijevština » 17 May 2017, 14:58

Image

Francois Cevert

Formula 1, 70-te godine XX veka. Magnet za mladiće željne brzine i slave, avanturiste iz različitih društvenih i socijalnih miljea. Hazardere, ljude rešene da stave život na kocku zarad sekunde ili dve prednosti, nekad čak i manje. Zarad pobede.
Plejada vozača iz tog vremena ostavila je neizbrisiv trag – o šampionima Laudi, Hantu, Stjuartu, Fitipaldiju mnogo toga je već napisano, njihova rivalstva poslužila su kao inspiracija za filmove… ali, samo jedan je ostao zapamćen kao ‘’Le Prince’’.

Rođen kao Albert Fransoa Goldenberg, 25. Februara 1944. u Parizu. Otac, Šarl Goldenberg, ruski Jevrej i imućni zlatar iz bogate aristokratske porodice, zbog svog porekla i okolnosti koje su pratile II svetski rat svojoj deci ustupa prezime svoje nevenčane supruge – Sever. Kao tinejdžer, Fransoa se trkao sa vršnjacima po ulicama Pariza na majčinoj Vespi, ali posle odsluženog vojnog roka svoj fokus prebacuje na četvorotočkaše. Veliki uticaj u tom periodu imao je njegov zet, čuveni francuski vozač Formule 1 Žan Pjer Beltoaz. Kao i mnoge vozače te generacije, ni Fransou nisu mimoišle odbačenost od porodice, neslaganje sa njegovim izborom profesije, sumnje u uspeh. Godine koje će uslediti provešće po raznim trening kursevima i trkačkim školama, potucanjima od trke do trke francuske Formule 3, gde osvaja šampionat 1968., koji mu otvara vrata za Formulu 2 već sledeće sezone. U to vreme Formula 2 je bila svojevrsan poligon za mlade i ambiciozne vozače, prilika da se dokažu i nametnu, kao i da ukrste koplja sa zvezdama Formule 1, koji su redovno učestvovali na tim trkama. Na jednom takvom događaju (Kristal Palas, 1969.) već tada čuveni Džeki Stjuart je imao ozbiljnih poteškoća na stazi sa mladim Francuzom. ‘’Drži ovog klinca na oku’’, rekao je Stjuart po završetku trke svom šefu tima Kenu Tirelu.

Na polovini sezone 1970. tim Tirel iznenada ostaje bez svog drugog vozača, Džonija Servo-Gavina, poznatog plejboja i ljubitelja dobre kapljice. Kompanija ELF, tadašnji sponzor tima, zahtevala je francuskog vozača. Ken se, naravno, setio Stjuartove sugestije, kockice su se poklopile i urgentno je angažovao Severa. Preostalih nekoliko trka te sezone su prošle u konstantnom učenju i napredovanju, sve do prvih bodova na Monci u septembru mesecu. Iako je osvojio bodove, taj vikend je ostavio mračan trag. Na treninzima u petak, Sever se izvrteo na stazi, pri brzini većoj od 200 km/h. Pukom slučajnošću nije udario ni u šta.
‘’Smejao sam se tome, prepričavao sam to drugarima ceo dan’’. Sutradan, na par stotina metara ispred njega, Johen Rint je tragično izgubio život. I pored pilula za spavanje, ta noć je bila besana. Shvatio je da je on, vrlo lako, mogao slično završiti dan ranije.

Sezona ’71 je protekla prilično dobro. Tirel je, za razliku od prethodnih godina, imao sopstvenu šasiju. Odnos sa Stjuartom, svojim timskim kolegom, sve više i više je poprimao karakteristike mentor – štićenik. Džeki je nesebično delio svoje ogromno znanje a Fransoa je, voljan da uči, željno upijao svaki savet. Dva druga mesta (Pol Rikar i Nirburgring – na ovoj drugoj je postavio i najbrži krug), kao i treće mesto na Monci u čuvenom foto finišu, samo su potvrdili sav potencijal Severa. Kraj sezone i trka na stazi Votkins Glen bili su šlag na tortu. Sudbina se konačno osmehnula i podarila mu svoj najlepši poklon – prvu pobedu u Formuli 1. Rezultati dovoljni za treće mesto u generalnom plasmanu, iza Stjuarta i Ronija Petersona.

Velika očekivanja celog Tirel tima za sezonu ’72 na stazi su se izjalovila. Lotus i Fitipaldi su te godine bili nedodirljivi. Samo dva druga mesta (Spa i Votkins Glen) nisu bili rezultati koji su ga zadovoljili. Van staze, stvari su bile kudikamo povoljnije. Visoki, plavooki mladić, vrsni pijanista sa izgledom holivudske zvezde i urođenim šarmom, bio je ’’smrt’’ za devojke. Uvek u ženskom društvu (Brižit Bardo, između ostalih), zavodio je sa puno stila, ali ga te ’’slatke obaveze’’ nisu sprečavale da se trka i u drugim kategorijama. Na Le Manu te godine osvaja drugo mesto u Matri, zajedno sa Haudenom Ganlijem.

Dve i po sezone provedene pored Stjuarta bile su i više nego dovoljne da se talenat izbrusi do kraja. Sezona ’73 je u potpunosti pripala dvojcu Tirela, koji su u međuvremenu postali bliski prijatelji, provodeći svaki slobodan trenutak van staze zajedno. Na stazi, Sever je te godine 6 puta bio drugi, od toga 3 puta iza Stjuarta. Na GP Nirburgringa te godine dominantno uzimaju pozicije 1 i 2. Stjuart je kasnije rekao Kenu Tirelu da je Fransoa tog dana bio brži od njega i da je mogao da ga pretekne kad god je hteo.
Poslednja trka šampionata je, kao i obično, bila VN Votkins Glena. Džeki Stjuart je, ranije te sezone, odlučio da završi karijeru profesionalnog vozača. Treća šampionska titula je bila obezbeđena i Votkins Glen je trebala da mu bude poslednja, jubilarna 100. trka u karijeri. Odluku o povlačenju nije saopštio nikom (čak ni svojoj supruzi), osim Kenu Tirelu. Na odmoru, par dana pred trku, dvojica timskih kolega su diskutovali o budućnosti Severa. Imao je otvorenu ponudu da pređe u Ferari sledeće godine, ali ga je Džeki ubedio da ostane sa Kenom još jednu sezonu.

Po dolasku na Votkins Glen, Fransoa je pucao od samopouzdanja. Staza mu je savršeno odgovarala, njegova prva i jedina pobeda je bila tu i bio je odlučan da uzme pol poziciju i ponovo pobedi.
‘’Vidi…danas je 6. oktobar, vozim Tirel 006, moj trkački broj je 6, iza mene je Kosvortov motor sa brojem 066. Ovo je moj srećan dan!’’ rekao je uoči kvalifikacija svom mehaničaru Džou Ramirezu.
Deo staze, zvani ‘’Essex complex’’, koji se sastoji od leve i desne krivine i mini pravca između njih, bio je predmet diskusije između Dzekija i Fransoe pred kvalifikacije. Na Youtubu postoji snimak te diskusije, gde Stjuart tvrdi da je za njihov nemirni kratkoosovinski Tirel mnogo bolje proći taj deo 4. brzinom i nešto malo manjim obrtajima, dok je Sever bio mišljenja da treba ići 3. u maksimalnim obrtajima i većom izlaznom brzinom iz kompleksa. Par minuta pre kraja sesije, Sever je rekao Ramirezu ‘’Idem da postavim ovaj bolid na pol poziciju’’, spustio vizir na kacigi, ‘’poslao’’ poljubac ka Helen, Dzekijevoj supruzi i otišao, ispostavilo se zauvek…Sudbina, koja mu se osmehnula na istom tom mestu dve godine ranije, tada je imala drugačiji plan.
Ne postoji snimak nesreće. Ispostavilo se da je Sever u ‘’Essex’’ kompleksu otišao suviše ulevo, točkom zakačio ivičnjak koji ga je, u punoj brzini, bacio na zaštitnu ogradu. Bolid se odbio, okrenuo u vazduhu i aterirao na suprotnoj ogradi, pod uglom od 90 stepeni, potpuno je iskidavši. Udes je bio toliko jeziv, da redari koji su bili u blizini nisu ni pokušali da izvuku ono što je ostalo od vozača. Bilo je i više nego očigledno šta se desilo.
Džodi Šekter, Severov nesuđeni timski kolega, bio je među prvima na mestu nesreće. Ono što je video zauvek ga je promenilo kao vozača. Iako na početku karijere, tu, na tom mestu, malo je nedostajalo da trkanju kaže zbogom. Džeki Iks, čovek tvrd na suzama, došao je u boks plačući.
Stjuart je stigao poslednji. Zgrožen prizorom, vratio se u garažu, ne verujući da sport može biti toliko okrutan. A onda je, poslepodne, uradio nešto neverovatno.
Ceo tim Tirela je bio duboko potresen nesrećom. Mehaničari su, sa očajem, upitno gledali jedni druge, pitajući se da li su oni možda krivi za udes, da li je greška bila mehaničke prirode. Da bi im otklonio svaku sumnju i da bi shvatio šta se desilo njegovom mladom prijatelju, Džeki je seo u svoj bolid i odvezao par krugova, dokazavši da je auto pri prolasku kroz ‘’Essex’’ u 3. brzini ekstremno nemiran i težak za kontrolu i da je uzrok nesreće vozačka greška. Vratio se u pit i zauvek ostavio trkanje, nikada ne izvozivši svoju 100. trku. Tim Tirel se, u znak žalosti, povukao sa nedeljne trke.

Najbolji francuski trkač svog vremena, čovek od koga se, potpuno opravdano, očekivalo da Francuskoj donese prvu titulu svetskog šampiona Formule 1, otišao je u legendu. Ostalo je pitanje da li je ‘’Le Prince’’ mogao do titule šampiona sledeće sezone (Ken Tirel i Džeki Stjuart su potpuno ubeđeni da jeste), a sudbina nam je, kao i mnogo puta do sada, uskratila odgovor…

"It would take me more courage to give up racing than it does to go on."

Image
''Steering wheel. Gloves and steering wheel yeah. Gimme steering wheel! Hey! HEY! Steering wheel, somebody tell him to give it to me! COME ON! MOVE!''

User avatar
f-fan
Posts: 369
Joined: 17 Feb 2017, 12:51
Location: Beograd

Re: Francois Cevert

Post by f-fan » 17 May 2017, 15:39

Kakva priča, naježio sam se. Već sam čitao nešto malo o njemu.

Sviđa mi se što ste počeli da pišete i o drugim vozačima, jel' smo ozbiljan forum ili ne? :)
"Sebastian Vettel you are the world champion!" - Horner, C. (2010)

iceman036
Inženjer
Posts: 2881
Joined: 16 Feb 2017, 22:30
Location: Praha 3

Re: Francois Cevert

Post by iceman036 » 17 May 2017, 18:55

Napadali su ga da je muvao zenu Dzekija Stjuarta a on...Covek malo "drugovao" sa Brizit Bardo, mozda jednom od najlepsih zena tada. Posteno, od vozaca nema boljeg..... ;)
Image

User avatar
Centurion
Posts: 2165
Joined: 17 Feb 2017, 12:02

Re: Francois Cevert

Post by Centurion » 17 May 2017, 22:22

Nema dalje.
Pitko, čitko, bez greške.
Odlično, novinarski.
Imao sam osjećaj, Auto Klub, broj 75, strana 38. Samo fali prezime i početno slovo imena novinara...

User avatar
kimijevština
Posts: 408
Joined: 19 Feb 2017, 16:13

Re: Francois Cevert

Post by kimijevština » 17 May 2017, 23:22

Centurion wrote:
17 May 2017, 22:22
Nema dalje.
Pitko, čitko, bez greške.
Odlično, novinarski.
Imao sam osjećaj, Auto Klub, broj 75, strana 38. Samo fali prezime i početno slovo imena novinara...
ahahaha :D ako je tako - hvala :lol:
tekst sam odavno započeo, pa me je priča o De Angelisu podstakla da ga konačno završim.
mogu ja još, imam nešto o P.Revsonu, samo da ga iskopam i privedem kraju :D
''Steering wheel. Gloves and steering wheel yeah. Gimme steering wheel! Hey! HEY! Steering wheel, somebody tell him to give it to me! COME ON! MOVE!''

User avatar
Centurion
Posts: 2165
Joined: 17 Feb 2017, 12:02

Re: Francois Cevert

Post by Centurion » 18 May 2017, 07:19

kimijevština wrote:
17 May 2017, 23:22
Centurion wrote:
17 May 2017, 22:22
Nema dalje.
Pitko, čitko, bez greške.
Odlično, novinarski.
Imao sam osjećaj, Auto Klub, broj 75, strana 38. Samo fali prezime i početno slovo imena novinara...
ahahaha :D ako je tako - hvala :lol:
tekst sam odavno započeo, pa me je priča o De Angelisu podstakla da ga konačno završim.
mogu ja još, imam nešto o P.Revsonu, samo da ga iskopam i privedem kraju :D
Naravno, nastavi. Da bude odlican kao i ovaj.

User avatar
Senna Forever
Posts: 66
Joined: 19 Feb 2017, 22:39
Location: Bijeljina, Republika Srpska

Re: Francois Cevert

Post by Senna Forever » 21 May 2017, 17:37

Nisam ranije stigao da procitam pricu. SVAKA CAST!
Ovo sam predlagao, da se pomenu i ostali vozaci koji nisu uspjeli doci do titule, neki sa foruma se nisu slagali sa tim, ali drago mi je da je neko odlucio da otvori ove teme.
Ocekujem jos ovakvih tekstova, stvarno predobro. :)
"Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima"
"Racing is in my blood"
-Ayrton Senna

User avatar
Jaguar F1
Posts: 619
Joined: 17 Feb 2017, 14:52

Re: Francois Cevert

Post by Jaguar F1 » 21 May 2017, 18:55

Odlican text, samo nastavite.
Attachments
thumb.jpg
thumb.jpg (15.77 KiB) Viewed 3753 times

User avatar
Deadpool
Posts: 1585
Joined: 17 Feb 2017, 05:53

Re: Francois Cevert

Post by Deadpool » 21 May 2017, 19:51

👍
Dogodine u Montrealu ;-)

Post Reply