Jochen Rindt

Post Reply
User avatar
zarko.s.
Admin
Posts: 1563
Joined: 16 Feb 2017, 21:53
Location: Belgrade
Contact:

Jochen Rindt

Post by zarko.s. » 23 Mar 2017, 20:38

Image

Zemlja - Austrija
Datum Rođenja - 8 April 1942.
Datum smrti - 5. Septembar 1970.
Timovi - Brabham, Cooper, Lotus
Broj trka - 62
Broj pobeda - 6
Broj titula - 1 /1970/
Prva trka - 1964. VN Austrije
Prva pobeda - 1969. VN Amerike
Zadnja pobeda - 1970. VN Nemačke
Zadnja trka - 1970. VN Italije

Karl Jochen Rindt rodjen je 18.04.1942. godine u Mainzu u Nemačkoj, bio je vozč sportskih automobila i Formule 1 gde je postao šampion 1970. godine. Rindt je tokom svoje čitave karijere vozio pod Austrijskom zastavom, najviše iz razloga što je odrastao u Grazu, Austriji jer su njegovi roditelji poginuli tokom Drugog Svetskog rata.

Uprkos tome što je bio veoma uspešan u Formuli 2, Rindt je stalno birao pogrešne bolide Formule 1. Napokon, debitovao je za tim Rob Walker na VN Austrije 1964. godine, ali je to ujedno bila i njegova jedina trka te sezone. Od 1965. do 1967. godine Rindt se trkao u Cooperu, i iz 29 trka osvojio je 32 boda. Rindt je takodje vozio za Brabham (1968), ali ta sezona nije bila ono čemu se on nadao, najviše zbog tehničkih problema. Učestvovao je i na trci u Indijanapolisu dve godine zaredom, 1967. i 1968., ali najbolji plasman mu je bio 24. mesto. Rindt je bio poznat kao ekstremno brz vozač i vozač koji ima neverovatne reflekse, kao i odličnu kontrolu nad bolidom, ali je retko imao bolid koji bi mogao ispratiti njegove veštine. Ali 1969. godine prelazi u Lotus i njegova karijera kreće u pravom smeru. Te godine Rindt osvaja svoju prvu VN u Formuli 1, pobedio je na VN SAD-a u Watkin Glenu.

Rindt je sezonu završio na četvrtom mestu u poretku vozača sa 22 boda, ali je razvio snažnu vezu i odlično prijateljstvo sa Collinom Chapmanom. Rindtova prva pobeda u sezoni 1970. bila je na VN Monaka, kada je u poslednjoj krivini pretekao Jacka Brabhama. Sa Lotusom 72, Rindt je pobedio na još četiri trke, u Holandiji, Francuskoj, Britaniji i Nemačkoj. Tokom treninga na VN Italije u Monzi, Chapman i Rindt su imali dogovor da voze iza Stewarta (Tyrrell), i Denny Hulma (McLaren), i da voze bez krila kako bi smanjili otpor vazduha i dobili veću brzinu na kraju pravca. Moćniji Fiatov V12 motor u Ferrariju Jacky Ickxa i Clay Regazzonia bili su brži 16 km/h na prethodnoj trci u Austriji. Rindtov timski kolega nije bio srećan što je trening odvezao bez krila na bolidu, i izjavio je da je bolid bio nemoguć za upravljanje. Rindt nije imao takvih problema, a Chapman se priseća da je Rindt prijavio da je bolid brži bez krila za 800 o/min.

Narednog dana Rindt je vozio sa poboljšanim prenosom kako bi iz bolida izvukao maksimum na pravcima koju su on i Chapman procenili na oko 330 km/h. U petom krugu treninga, Hulme koji je bio iza Rindta prijavio je da je usred kočenja za Paraboliku JOchenov bolid se zanosio po malo a onda naglo skrenuo u levo i udario u zaštitnu barijeru. Kako je udario sa prednjom stranom bolida, i pri velikoj brzini, ceo prednji deo je bio uništen, a iako su Rindta ubrzo izvukli iz bolida i odvezli u bolnicu proglašen je mrtvim pre nego što je stigao do bolnice.

Kada je preminuo, Rindt je pobediuo na 5 od 10 trka te sezone, što znači da je imao dobru prednost nad konkurentima. U tom trenutku teoretski jedino je mogao da ga pretekne Ferrarijev vozač Jackie Ickx. Medjutim, Lotusov drugi vozač i kolega preminulog Rindta, Emerson Fittipaldi pobedio je na trci u Watkins Glenu, što je oduzelo Jacikeu Ickxu bodove koji su mu trebali da osvoji titulu, tako da je Rindt postao prvi i jedini vozač koji je osvojio titulu posle smrti. Na kraju godine titula je predata njegovoj ženi Nini Rindt. Da ironija bude veća, Jochan je obećao Nini da će ukoliko te sezone osvoji titulu, povuće se iz Formule 1.

Tokom svoje kratke karijere u Formuli 1, nastupio je u 5 različitih timova. Ostvario je 6 pobeda i 13 podijuma uz 10 pol pozicija iz 60 trka.

Post Reply