Montezemolo: Tandem Senna – Schumacher nikada ne bi funkcionisao

Post Reply
User avatar
zarko.s.
Admin
Posts: 1632
Joined: 16 Feb 2017, 21:53
Location: Belgrade
Contact:

Montezemolo: Tandem Senna – Schumacher nikada ne bi funkcionisao

Post by zarko.s. » 05 Apr 2020, 10:01

Image

Bivši predsednik Ferrarija kaže da bi dovođenje Senne i Schumachera u Ferrari svakako bila popularna odluka među fanovima, ali verovatno ne bi bila pravo rešenje u lovu na nove titule.

„Šta bi bilo, kad bi bilo?“ Priča o Senninoj želji da pređe u Ferrari i tamo završi karijeru je sada već opšte poznata, a bivši predsednik italijanskog tima Luca di Montezemolo je pre nekoliko godina potvrdio da je dogovor bio skoro izvestan neposredno pre tragične pogibije Brazilskog vozača na VN San Marina 1994.
„Posetio me je u Bolonji u sredu pre nesreće u Imoli. Rekao je da po svaku cenu želi da dođe u Ferrari i da želi da se oslobodi od Williamsa. Dogovorili smo se da dalje raspravimo o toj ideji nakon Imole. Međutim, onda se dogodilo to što se dogodilo. On bi bio šlag na tortu našeg tima, isto onako kako je to Schumacher kasnije bio“.
U trenutku smrti, Senna je vozio tek treću trku za Williams nakon transfera iz McLarena. Williams je te godine imao dosta problema sa bolidom koji su rešeni tek tokom kasnije faze sezone.
Sa druge strane, Schumacher se uzdigao tokom prve uspešne sezone sa Bennettonom. On je iskoristio odličan start sezone i zahvaljujući tom došao do prve titule. Naredne godine je uspešno odbranio tron i potom se odlučio za prelazak u Ferrari od 1996.
Ipak, i u slučaju da je Senna preživeo, Montezemolo ne vidi kako bi Ferrari mogao da stvori harmoniju u timu neophodnu za uspeh, da se timu u toj situaciji priključio i Schumacher.
„To je lep san, ali mislim da bi smo zapravo samo sebi pucali u nogu. Taj tandem bi bio apsolutni hit među fanovima, ali bi za nas bio poguban“, izjavio je Montezemolo.
Prema njegovoj proceni, tandem Schumacher-Barrichello je bio savršen za tim i primer kako stvari treba da funkcionišu kada je jedan vozač u prvom planu, a drugi podrška.
Međutim, veliko je pitanje kakva bi uopšte bila hijerarhija u timu da se dogodio scenario Senna-Schumacher. Veliko je pitanje i da li bi Schumacher mogao uopšte da dođe u tim. Možda bi se i Senna možda ranije povukao da Ferrari nije bio u stanju da se bori za titule i time otvorio Schumacheru put da uradi sa Ferrarijem ono što je i uradio. Ali kao što je na početku rečeno, ovo je jedno veliko „Šta bi bilo kad bi bilo“.

Post Reply